Ευρώπη και Βαλκάνια

''Στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα υπάρχει θέση για όλους όσοι μοιράζονται κοινές δημοκρατικές άξιες'' τόνισε ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπράνκο Τσερβένκοφσι.

Μιλώντας κατά την έναρξη του 15ου συμβουλίου των προέδρων των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που άρχισε τις εργασίες του στην Οχρίδα, ο κ. Τσερβένκοφσκι έκανε λόγο επίσης για την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στις Ευρω-ατλαντικές δομές.

Την ίδια ώρα, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωνε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα.

Ωστόσο, όπως τόνισε θα συμβάλει στη προσπάθεια ένταξης των χωρών της περιοχής στις Ευρωπαϊκές δομές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμντουλαχ Γκιουλ κατά την έναρξη της συνοδού δήλωσε ότι ''το μέλλον της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι εξασφαλισμένο, και ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για αυτό''...

Παράλληλα, δήλωσε ότι ''η ΠΓΔΜ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη της στη Βόρειο-Ατλαντική Συμμαχία και ότι στη προσπάθεια της αυτή θα έχει μόνιμο αρωγό την Τουρκία''.

Βασικό θέμα του συμβουλίου των προέδρων ήταν οι προκλήσεις που προκύπτουν από την πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Πηγή: skai.gr