Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζητεί ο Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πληροφόρησε σήμερα το κοινοβούλιο για τις θέσεις της χώρας του ενόψει της αυριανής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:

"Πρόκειται για θέμα που η Ιταλία θέτει με μεγάλη αποφασιστικότητα. Θα συνεχίσουμε να ζητούμε μια αλληλέγγυα, ενιαία, ανθρώπινη και ασφαλή διαχείριση του προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των αξιών της, όπως την παρότρυνε να κάνει ο Πάπας Φραγκίσκος. Χρειάζεται μια σαφής δέσμευση της ΕΕ υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρομών, πρέπει να ενισχυθούν οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης, αλλά και να υπάρξει κοινή και αποτελεσματική διαχείριση των επαναπατρισμών".

Σε ό,τι αφορά την πανδημία κορονοϊού, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι "πάνω από το 85% των Ιταλών άνω των 12 ετών έχει λάβει και τις δύο δόσεις και περίπου το 20% την τρίτη". "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά φτάνουμε στα Χριστούγεννα πιο ασφαλείς και με περισσότερα αποτελεσματικά μέσα", πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι "η κυβέρνησή του αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 31η Μαρτίου για να έχει στη διάθεσή της όλα τα αναγκαία μέσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης".

Σε σχέση, τέλος, με την αύξηση του κόστους της ενέργειας, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός προέβλεψε ότι η όλη κατάσταση θα πρέπει να εξομαλυνθεί, σε ένα βαθμό, εντός του επόμενου έτους και υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του διέθεσε ήδη 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών, ενώ το 2022 πρόκειται να διατεθούν αλλά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ