Ευκολότερη αποπομπή επισκόπων για σκάνδαλα παιδοφιλίας ενέκρινε ο Φραγκίσκος

Την πιο εύκολη απομάκρυνση καθολικών επισκόπων που κακοδιαχειρίζονται υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς ενέκρινε ο πάπας Φραγκίσκος.

Το εκκλησιαστικό δίκαιο ήδη επιτρέπει την αποπομπή κληρικών για αδιευκρίνιστα παραπτώματα, όμως ή Αποστολική Επιστολή την οποία εξέδωσε ο ποντίφικας το Σάββατο εστιάζει ιδιαίτερα στην «αμέλεια» επισκόπων που δεν ενεργούν ώστε να εμποδίσουν ή να σταματήσουν «την κακοποίηση ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων» από τους υφιστάμενούς τους.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επιφέρει το παπικό διάταγμα είναι ότι επίσκοποι που δεν φροντίζουν για την προστασία των παιδιών ή αποκρύπτουν κακοποιήσεις θα μπορούν να απομακρυνθούν απλώς αν διαπιστωθεί ότι επέδειξαν απλώς «σοβαρή» αμέλεια στα καθήκοντά τους. Αντίθετα, άλλου είδους παραπτώματα οδηγούν σε αποπομπή μόνο σε περιπτώσεις «πολύ σοβαρής» αμέλειας.

Το Βατικανό δεν έχει διευκρινίσει τι συνιστά «σοβαρή» και «πολύ σοβαρή» αμέλεια, όμως με την Επιστολή γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα σε υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων.

Παράλληλα, με τους νέους κανόνες η κατηγορία της αμέλειας θα μπορεί να στοιχειοθετηθεί ακόμα και χωρίς σοβαρό ηθικό λάθος και από την πλευρά του ίδιο του επισκόπου, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και η ανεπαρκής επίβλεψη-προστασία του ποιμνίου, κι όχι μόνο η εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο, μπορεί να οδηγήσει σε αποπομπή.

Η κρίση του κάθε κατηγορούμενου επισκόπου θα γίνεται εν τέλει από τον ίδιο τον πάπα, ο οποίος θα συμβουλεύεται ένα κολέγιο νομικών εμπειρογνωμόνων.

Συμβολικά, η Αποστολική Επιστολή έχει τίτλο «Come una madre amorevole», που σημαίνει «Όπως μία μητέρα που αγαπά». Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ το Σεπτέμβριο.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει θέσει την καταπολέμηση των κακοποιήσεων στο επίκεντρο της θητείας τους και το 2015 δημιούργησε ένα ειδικό εκκλησιαστικό δικαστήριο που θα ασχολείται αποκλειστικά με επισκόπους που συνδέονται με περιστατικά παιδοφιλίας.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων κακοποίησης ανηλίκων τα τελευταία 15 χρόνια, σκάνδαλα που έλαβαν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των καταγγελιών ότι οι ασέλγειες συγκαλύφθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με ανοχή από στελέχη της Εκκλησίας.
Πηγή: skai.gr