"Έχει ήδη εμβολιαστεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν για κορωνοϊό": Τι ισχυρίζεται αμερικανός αναλυτής

Η Κίνα έχει προμηθεύσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και την οικογένειά του με ένα πειραματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα αναλυτής των ΗΠΑ, επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες πηγές των ιαπωνικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Χάρι Καζιάνις, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο κέντρο σκέψης Center for the National Interest στην Ουάσινγκτον, ανέφερε πως οι Κιμ και αρκετοί υψηλόβαθμοι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν εμβολιασθεί.

Δεν είναι σαφές ποια εταιρία έχει προμηθεύσει το υποψήφιο φάρμακό της στους Κιμ ούτε αν αυτό έχει αποδειχθεί ασφαλές, πρόσθεσε.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και πολλοί άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μέσα στην οικογένεια Κιμ και στο δίκτυο της ηγεσίας έχουν εμβολιασθεί εναντίον του κορονοϊού τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες χάρη σε ένα υποψήφιο εμβόλιο που προμήθευσε η κινεζική κυβέρνηση», έγραψε ο Καζιάνις σε ένα άρθρο για τον ιστότοπο 19FortyFive.

Επικαλούμενος τον Αμερικανό ιατρικό επιστήμονα Πίτερ Τζ. Χότεζ, είπε πως τουλάχιστον τρεις κινεζικές εταιρίες αναπτύσσουν ένα εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού, οι Sinovac Biotech, CanSinoBio και China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), μια μη καταχωρημένη εταιρία με έδρα το Πεκίνο.

Η Sinopharm λέει πως το υποψήφιο εμβόλιό της έχει χρησιμοποιηθεί από σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, αν και καμία από τις εταιρίες δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών των πειραματικών εμβολίων τους εναντίον της COVID-19, που είναι σε εξέλιξη εκτός Κίνας.

Η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών, δεν αρνήθηκε αλλά ούτε και επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εμβόλια για τη Βόρεια Κορέα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι δεν έχει ακούσει για αυτά.

Ορισμένο ειδικοί αμφιβάλλουν αν ο Κιμ θα χρησιμοποιούσε ένα πειραματικό εμβόλιο.

«Ακόμη και αν ένα κινεζικό εμβόλιο είχε ήδη λάβει έγκριση, κανένα φάρμακο δεν είναι τέλειο και δεν θα έπαιρνε αυτό το ρίσκο τη στιγμή που έχει πολλά καταφύγια τα οποία μπορούν να [του] διασφαλίσουν σχεδόν πλήρη απομόνωση», δήλωσε ο Τσόι Γιουνκ-χουν, ένας ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες που αυτομόλησε από τη Βόρεια Κορέα στον Νότο το 2012.

Ο Μαρκ Μπάρι, ειδικός στην Ανατολική Ασία και συνεργάτης της επιθεώρησης International Journal on World Peace, είπε πως ο Κιμ θα προτιμούσε δοκιμασμένα ευρωπαϊκά εμβόλια από ένα που προμηθεύει το Πεκίνο.

«To ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Αλλά λαμβάνει ευχαρίστως κινεζικό προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό», ανέφερε ο Μπάρι στο Twitter.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανακοινώσει οποιαδήποτε επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, αλλά η Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας έχει πει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ξέσπασμα της ασθένειας καθώς η χώρα είχε εμπορικές και πρόσωπο με πρόσωπο συναλλαγές με την Κίνα --απ΄όπου προήλθε η πανδημία-- προτού κλείσει τα σύνορα στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Microsoft ανέφερε τον περασμένο μήνα πως δύο βορειοκορεατικές ομάδες χάκερ προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στο δίκτυο εταιριών που αναπτύσσουν εμβόλια σε διάφορες χώρες, χωρίς να προσδιορίζει τις εταιρίες που τέθηκαν στο στόχαστρο. Πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως σε αυτές περιλαμβάνεται η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

Η NIS ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως απέτρεψε προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να χακάρει νοτιοκορεατικές εταιρίες που παρασκευάζουν εμβόλια εναντίον της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ