Evening Standard: Όταν ο Χάρι αψήφησε τη γιαγιά του

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard αποκαλύπτει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, γνωρίζοντας πως ο εγγονός της πρίγκιπας Χάρι ήθελε να συζητήσει μαζί της τα σχέδιά του για το μελλοντικό ρόλο του ιδίου και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στη βασιλική οικογένεια, του είχε ζητήσει να μην προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση.

Το γεγονός ότι την αψήφησε εξηγεί γιατί η βασίλισσα φέρεται να είναι «απογοητευμένη και πληγωμένη» από την ανακοίνωση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ για μερική απόσυρση από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το Παλάτι, η βασίλισσα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και ο δούκας του Κέμπριτζ Γουίλιαμ έδωσαν εντολές στους αξιωματούχους του Παλατιού για ταχεία εύρεση «λειτουργικών λύσεων» ώστε να μπορέσει το ζεύγος των Σάσεξ να υιοθετήσει το νέο ρόλο που επιθυμεί.

Όλως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Standard, ο πρίγκιπας Χάρι είχε ζητήσει αυτές τις μέρες να συναντηθεί με τη βασίλισσα στο Σάντριγχαμ, κάτι που δεν κατέστη άμεσα δυνατό. Γνωρίζοντας περί τίνος επρόκειτο, η βασίλισσα μέσω του γραφείου της τον κάλεσε να μη βιαστεί να κάνει κάποια ανακοίνωση.

Η πληροφορία ότι τα σχέδια των Σάσεξ είχαν διαρρεύσει στην εφημερίδα Sun φαίνεται ότι οδήγησε τελικά το ζευγάρι να ανακοινώσει ξαφνικά τα σχέδιά του το βράδυ της Τετάρτης.

Μάλιστα η Evening Standard υποστηρίζει ότι το κείμενο της ανακοίνωσης εστάλη στον πρίγκιπα Κάρολο και στον πρίγκιπα Γουίλιαμ δέκα λεπτά πριν από τη δημοσιοποίησή του.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι ο πρίγκιπας Χάρι είχε στείλει στον πατέρα του ένα email με τις γενικές γραμμές του σχεδίου του, το οποίο κρίθηκε όμως ανεπαρκές καθώς δεν κάλυπτε το θέμα της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ.