Eurovision 2019:Έντονα πολιτικό χρώμα στο διαγωνισμό από Μαντόνα - Ισλανδία

Έντονα πολιτικό χρώμα είχε ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές του απαγορεύουν την οποιαδήποτε προώθηση πολιτικών θέσεων.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν το τέλος της βραδιάς και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το ισλανδικό συγκρότημα Hatari ύψωσε πανό και σημαίες της Παλαιστίνης προκαλώντας την άμεση παρέμβαση της διοργανώτριας αρχής. Ένας υπάλληλος πλησίασε τα μέλη του συγκροτήματος και απαίτησε να του παραδώσουν τις σημαίες και τα πανό.

Μάλιστα το συγκεκριμένο περιστατικό βιντεοσκόπησε από το κινητό του και ανέβασε στο Instagram μέλος του συγκροτήματος των Hatari.


Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το ισλανδικό συγκρότημα είχε χαρακτηρίσει την πολιτική πραγματικότητα του Ισραήλ «αντιφατική και παράλογη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Hatari, που κατέλαβαν την 10η θέση του διαγωνισμού συγκεντρώνοντας 234 βαθμούς με το τραγούδι «Hate will prevail» (μτφ. «το μίσος θα επικρατήσει») είχαν τοποθετηθεί πολιτικά πριν ακόμα φτάσουν στο Ισραήλ.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) η οποία απειλεί το ισλανδικό συγκρότημα με κυρώσεις.

Η ανακοίνωση της EBU αναφέρει τα εξής «Στη ζωντανή μετάδοση του μεγάλου τελικού για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, οι Hatari, το ισλανδικό συγκρότημα, επέδειξαν για λίγες στιγμές μικρά πανό για την Παλαιστίνη ενώ κάθονταν στο Green Room. Ο διαγωνισμός της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό event και αυτή η πράξη παραβιάζει άμεσα τους κανονισμούς του. Τα πανό απομακρύνθηκαν γρήγορα και οι συνέπειες αυτής της ενέργειας θα συζητηθούν από το Reference Group (το εκτελεστικό συμβούλιο του διαγωνισμού)».

Παράλληλα, ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει και η απόφαση της Madonna να εμφανιστεί επί σκηνής στη Eurovision με δύο χορευτές που είχαν τυπωμένες στις πλάτες τους σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, οι οποίοι εμφανίζονται στο τέλος του σόου να περπατούν αγκαλιασμένοι.
Και σε αυτή την περίπτωση η EBU σχολίασε ότι: «Η Εurovision δεν είναι εκδήλωση πολιτικού περιεχόμενου και η Μαντόνα το γνώριζε αυτό».

Η απάντηση της Madonna ήρθε μέσα από το Instagram όπου δημοσιεύει βίντεο από το επίμαχο απόσπασμα με το μήνυμα : «Η Madame X είναι μία πολεμίστρια της ελευθερίας. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να διαδώσω το μήνυμα ειρήνης και ενότητας σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: skai.gr