Εθνικοποίηση πετρελαίων

Τη μεταβίβαση στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, PDVSA, του 60% των μετοχών της γεώτρησης πετρελαίου στη λεκάνη του ποταμού Ορικόνο, που ελέγχεται από ξένες εταιρείες και παράγει καθημερινά 600.000 βαρέλια πετρελαίου, υπέγραψε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

"Η ιδιωτικοποίηση του κλάδου σε ξένες εταιρείες στη δεκαετία του ’90 ήταν αισχρή και τελείωσε", δήλωσε ο κ.Τσάβες διαβεβαιώνοντας ότι "το πετρέλαιο ανήκει τώρα σε όλους του πολίτες της Βενεζουέλας".

Διευκρίνισε ότι οι ξένες εταιρείες μπορούν να παραμείνουν ως μειοψηφικοί εταίροι και ότι οι 4.000 υπάλληλοι τους θα ενταχθούν στην PDVSA.

Ο κ.Τσάβες είπε ότι οι εταιρείες έχουν πλέον περιθώριο τεσσάρων μηνών για να συμφωνήσουν στους όρους της εθνικοποίησης και μετά θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες για να εισαχθούν οι συμφωνίες στη βουλή για έγκριση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε εκφράσει την επιθυμία του να αναλάβει τον έλεγχο του Ορικόνο την 1η Μαΐου αλλά αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση από τις ιδιοκτήτριες εταιρίες, τις αμερικανικές Σεβρόν, Εξον Μόμπιλ και Κονόκο Φιλιπς, τη νορβηγική Στατόιλ, τη βρετανική ΒΡ και τη γαλλική Τοτάλ, που ανήκουν στην κατηγορία των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως.

Μέρος των εταιρειών είχε αρνηθεί να δεχτεί τη συγκεκριμένη προθεσμία προβάλλοντας την ένσταση ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για τόσο σύνθετες μονάδες σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς καν να έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις.
Πηγή: skai.gr