Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες για Βαρώσια: «Σοβαροί οι κίνδυνοι»

Μήνυμα προς τους ελληνοκύπριους που διαθέτουν περιουσία στο τμήμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου που ανακοινώθηκε από την τουρκική πλευρά πως θα ανοίξει, έστειλε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνήλθε εκτάκτως σήμερα.

Το Εθνικό Συμβούλιο τονίζει ότι οι τουρκικές εξαγγελίες για αλλαγή του καθεστώτος μέρους της περιοχής από στρατιωτική σε αστικής χρήσης αποτελούν «κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στόχος της Άγκυρας είναι σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο «η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης».

Ειδικότερα για το τουρκικό κάλεσμα στους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα, το Εθνικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι τυχόν προσφυγή στην εν λόγω επιτροπή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας.

«Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας», τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Επισημαίνει τέλος ότι η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία και καλεί σε ενότητα «στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας».

Πηγή: skai.gr