Ερτουγρούλογλου στους FT: Αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα τα δύο κράτη στην Κύπρο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Οι απόπειρες επανένωσης της Κύπρου επί δεκατίες συνιστούν «πλήρη αποτυχία» και οι Ελληνοκύπριοι, όπως και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να αποδεχθούν την «αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα» των δύο κρατών, δηλώνει στους Financial Times ο λεγόμενος «Υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός κάνει λόγο για «δύο χωριστές εθνικές οντότητες, δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστές δημοκρατίες, δύο χωριστούς λαούς».

Η βρετανική εφημερίδα που φιλοξενεί τη συνέντευξη σχολιάζει ότι οι προσπάθειες να επαναρχίσουν συνομιλίες για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου «μοιάζουν καταδικασμένες πριν καν αρχίσουν» με βάση τα λεγόμενα του κ. Ερτουγρούλογλου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η στάση της «Βόρειας Κύπρου» επί της πιθανής επανένωσης έχει σκληρύνει μετά από την ανάδειξη στην ηγεσία του Ερσίν Τατάρ, σθεναρού υποστηρικτή του Προέδρου Ερντογάν.

Σχολιάζεται επίσης ότι το τουρκοκυπριακό αίτημα για επίσημη διχοτόμηση του νησιού θα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η οποία διαταράχθηκε έντονα με την αποστολή τουρκικών εξερευνητικών σκαφών «σε ύδατα που αξιώνουν η Ελλάδα και η Κύπρος».

«Αυτός ο νέος δρόμος στον οποίο έχουμε κινήσει δεν είναι κάτι δοκιμασμένο. Είναι ένα ολοκαίνουριο μονοπάτι», λέει ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφερόμενος στη θέση περί δύο κρατών.

Αναγνωρίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι απίθανο να αποδεχθεί συνομιλίες που θα αποσκοπούν στην επίσημη διαίρεση του νησιού. «Αναμένω να προσπαθήσουν ειλικρινά να γυρίσουν νέα σελίδα; Όχι, δεν το περιμένω. Αλλά απλά επειδή ίσως να μην ενδιαφέρονται να γυρίσουν νέα σελίδα δε σημαίνει ότι πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας και να ακολουθήσουμε αυτά που κάνουν», λέει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι δε βλέπει περιθώριο για έναν συμβιβασμό βασισμένο σε μια ομοσπονδία δύο ζωνών και δύο κοινοτήτων και αντιτείνει ότι μπορεί να φανταστεί «δύο κράτη να συνεργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς, ίσως προετοιμάζοντας το έδαφος για τις μελλοντικές γενιές να εξετάσουν μια συνομοσπονδία».

Αλλά τονίζει ότι μια συνομοσπονδία θα πρέπει να βασίζεται «σε δύο κυρίαρχα κράτη».

Κατά τον κ. Ερτουγρούλογλου δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία στη διαχείριση των πόρων φυσικού αερίου αν δεν αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος το ψευδοκράτος.

Καλεί δε τα Ηνωμένα Έθνη να είναι σαφή για την προοπτική διαπραγματεύσεων μετά από την άτυπη πενταμερή του Απριλίου. «Αναμένουμε τα Ηνωμένα Έθνη να είναι ειλικρινή και να βγουν και να πουν ανοιχτά στο τέλος αυτής: υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι;»

Υποβαθμίζει, εξάλλου, την προοπτική να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι «δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες του» στο παρελθόν.

Προσθέτει ότι η έξοδος από την ΕΕ δε σημαίνει πως το Λονδίνο θα έχει την ελευθερία να διορθώσει τα λάθη του. «Η μόνη χώρα στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία», καταλήγει ο «Υπ. Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.
 

Πηγή: skai.gr