Κλείσιμο

Ερώτηση στη βρετανική Βουλή περί αναφορών για «βία» από τις ελληνικές αρχές στον Έβρο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ερώτηση για τις αναφορές περί «βίαιων και επικίνδυνων μεθόδων» που μετέρχονται η ελληνική ακτοφυλακή και η συνοριοφυλακή για να απωθούν πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο έθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός βουλευτής των Εργατικών Νταν Κάρντεν.

Ο σκιώδης Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης ζήτησε να πληροφορηθεί την αξιολόγηση των αναφορών αυτών από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς να αναφέρει στην ερώτησή του σε ποιες πηγές βασίζει την ενημέρωσή του για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικα σύνορα.

Απαντώντας η Υφυπουργός Εξωτερικών και Υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Γουέντι Μόρτον είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα και ότι παραμένει σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι ασφαλώς η βρετανική κυβέρνηση «αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Είπε επίσης ότι το Λονδίνο συνεχίζει να αναζητά τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους μετανάστες.

Ο κ. Κάρντεν ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί πόσο ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα έχει δεχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016 και έπειτα.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών Κρις Φίλιπ επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι συνολικά την τετραετία 2016-2019 έχουν γίνει δεκτοί επί βρετανικού εδάφους 196 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από το ελληνικό έδαφος.

Κατά την ίδια περίοδο η βρετανική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη νομική ευθύνη για την εξέταση ακόμα 81 αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι από αυτούς ήταν ανήλικοι. Για το τρέχον έτος τα αντίστοιχα στοιχεία θα δημοσιευθούν αφού κλείσει η χρονιά.

Ο Βρετανός υφυπουργός τόνισε δε ότι με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31/12/20 θα λήξει και η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο λεγόμενο Κανονισμό του Δουβλίνου, που διέπει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την επανένωση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων με τις οικογένειές τους.

Σημείωσε πάντως ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να συμφωνήσει με την ΕΕ μία διευθέτηση που θα αντικαθιστά τη συμφωνία του Δουβλίνου.

Σε άλλη απάντηση προς ερώτηση του βουλευτή Κάρντεν, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Φίλιπ επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναπτύξει στο Αιγαίο ένα σκάφος και πλήρωμα της βρετανικής ακτοφυλακής για τη συνδρομή του ελληνικού λιμενικού σώματος στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η συνδρομή αυτή βασίζεται σε διμερή συμφωνία.

Πηγή: skai.gr