Ερωμένες και αξιωματούχοι

Εννέα στους δέκα διεφθαρμένους αξιωματούχους έχουν ερωμένες στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές της κινεζικής κυβέρνησης, το 90% των αξιωματούχων που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, είχαν ερωμένες ή δεύτερες συζύγους, οι οποίες συχνά κατηγορούνται ότι τους αναγκάζουν να αναζητούν χρήματα μέσω δωροδοκιών και άλλων καταχρήσεων εξουσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα τα Νέα του Πεκίνου, οι περισσότεροι από τα 16 περιφερειακά στελέχη που τιμωρήθηκαν για σοβαρές δωροληψίες τα τελευταία πέντε χρόνια, είχαν αναμιχθεί σε υποθέσεις εξουσίας αντί σεξ παράλληλα με τυχερά παιχνίδια, ξέπλυμα χρήματος και κακόφημες υποθέσεις πώλησης γης σε εργολάβους.

Το 90% είχε ερωμένες, μερικοί μάλιστα περισσότερες από μία, γράφει η εφημερίδα.

Ανάμεσα στους διεφθαρμένους αξιωματούχους, ήταν ο πρώην επικεφαλής του κόμματος στη Σαγκάη, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε καταχραστεί χρήματα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ο πρώην αντιδήμαρχος του Πεκίνου, ο οποίος απολύθηκε για δωροληψία και επειδή βοήθησε την ερωμένη του να έχει κέρδη από τα κατασκευαστικά έργα για τους Ολυμπιακούς, των οποίων προΐστατο και ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας, ο οποίος είχε και παιδί με την ερωμένη του

Την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάστηκε σε θάνατο, ο πρώην επικεφαλής του κόμματος στο Τζινάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντονγκ στα βορειοανατολικά της hspace=4χώρας, για τη δολοφονία της ερωμένης του με παγιδευμένο αυτοκίνητο επειδή τον είχε κουράσει με τις συνεχείς απαιτήσεις της για χρήματα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών Τζιν Ρενκίνγκ, παραιτήθηκε και εξαιτίας της ερωτικής σχέσης του με επιφανές μέλος της τοπικής κοινωνίας, αποδίδοντας την παραίτηση σε προσωπικούς λόγους.

Σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση, οι περισσότεροι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι ήταν ταπεινής καταγωγής και είχαν ανέλθει τα σκαλιά της ιεραρχίας με ιδιαίτερους αγώνες.

Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Προσωπικού της Κίνας είχε πει ότι θα απολύονται αυτομάτως όλοι οι αξιωματούχοι που διαπιστώνεται ότι διατηρούν μυστικά ερωμένες, κάνοντας πιο σκληρή την πολιτική για τις σοβαρές καταχρήσεις.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έχει προειδοποιήσει ότι η διαφθορά είναι τόσο εκτεταμένη που μπορεί να απειλήσει και την εξουσία του.
Πηγή: skai.gr