Κλείσιμο

Ερντογάν: Συνεχίζονται οι τουρκοαμερικανικές προσπάθειες για μια «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι οι προγραμματισμένες προσπάθειες Τουρκίας και ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται, αλλά η Αγκυρα έχει ολοκληρώσει τις δικές της προετοιμασίες κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, σημειώνει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι δύο νατοϊκές συμμαχικές χώρες ξεκίνησαν κοινές χερσαίες και εναέριες περιπολίες κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, στο πλαίσιο συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, αλλά η Αγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι καθυστερεί τη διαδικασία, η οποία στοχεύει στην απομάκρυνση από τα σύνορα της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Απειλεί με μονομερή δράση η Τουρκία

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν τόνισε ότι πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει η Αγκυρα αμερικανικά αμυντικά συστήματα Patriot, αν η προσφορά των ΗΠΑ μπορεί να ταιριάξει με τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τη Ρωσία για τα ρωσικά συστήματα S-400, τα οποία η Αγκυρα ξεκίνησε να παραλαμβάνει τον Ιούλιο.

Για Ιράν

Επίσης, επισήμανε ότι είναι αδύνατο για την Τουρκία να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, παρά τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις, σημειώνοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί.

Οπως είπε ο τούρκος πρόεδρος, η Άγκυρα δεν φοβάται για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις για τις εμπορικές της συναλλαγές με την Τεχεράνη, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θέλει να διακόψει τη συνεργασία της με την Ισλαμική Δημοκρατία.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ