Ερντογάν στην Washington Post: Η Δύση έχει ευθύνες για την ισλαμοφοβία

«Ο δολοφόνος της Νέας Ζηλανδίας και το Ισλαμικό Κράτος είναι από το ίδιο ύφασμα» σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post o πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στα δυτικά κράτη για τα κρούσματα ισλαμοφοβίας και ξενοφοβίας. «Η Τουρκία είναι κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» δηλώνει δε ο τούρκος πρόεδρος. 

Ειδικότερα, στο άρθρο του ο Ερντογάν σχολιάζει ότι «υπήρχαν πολλές ιστορικές αναφορές στα όπλα του εγκλήματος και στο μανιφέστο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο φερόμενος τρομοκράτης. Οι φορές που ανέφερε τόσο την Τουρκία όσο και εμένα είναι τόσο περίεργος όσο και χρήζει βαθύτερης σκέψης».

Ο τούρκος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι ο Τάραντ είχε επίσης επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία το 2016 και έμεινε σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ταξίδεψε και σε άλλες χώρες. 

«Ο υποτιθέμενος δράστης της σφαγής του Κράιστσερτς προσπάθησε να νομιμοποιήσει τις διεστραμμένες απόψεις του διαστρεβλώνοντας την παγκόσμια ιστορία και τη χριστιανική πίστη. Επιδίωξε να φυτέψει σπόρους μίσους μεταξύ συνανθρώπων. Ως ηγέτης που έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, γλώσσα ή φυλή, απορρίπτω κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια να συσχετιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας με τις διδασκαλίες, την ηθική ή τις αρχές του χριστιανισμού. Αν μη τι άλλο, αυτό που συνέβη στη Νέα Ζηλανδία ήταν το τοξικό προϊόν της άγνοιας και του μίσους» αναφέρει. 

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τουρκικός λαός έχει δει μια χονδροειδή παραμόρφωση της ιστορίας στα χέρια των τρομοκρατών. Η ιστορία, μέσα από τα γυαλιά της ριζοσπαστικής ιδεολογίας, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, μια τρομοκρατική οργάνωση που σκότωσε χιλιάδες πολίτες κυρίως μουσουλμάνους τα τελευταία χρόνια, ζήτησε την «ανακατάληψη’’ της Κωνσταντινούπολης - όπως και ο επιτιθέμενος στο Κράιστσερτς, που στο μανιφέστο του δεσμεύθηκε να καταστήσει την πόλη "δίκαια χριστιανική ιδιοκτησία για άλλη μια φορά". Το Ισλαμικό Κράτος ομοίως υποσχέθηκε να καταστρέψει τη Δημοκρατία της Τουρκίας - ένας από τους λόγους για τους οποίους τα τουρκικά στρατεύματα έπληξαν τόσο σκληρά την τρομοκρατική ομάδα στη Συρία».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά μεταξύ του δολοφόνου που σκότωσε αθώους ανθρώπους στη Νέα Ζηλανδία και εκείνους που πραγματοποίησαν τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, τη Γαλλία, την Ινδονησία και αλλού.

«Είναι αυτονόητο ότι ο τουρκικός λαός δεν πρόκειται να εγκαταλείψει έτσι εύκολα την πατρίδα του εδώ και αιώνες επειδή οι τρομοκράτες το απαιτούν. Ούτε θα αφήσουμε ποτέ τους αχαλίνωτους δολοφόνους να μας πείσουν να στοχοποιήσουμε οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα, έθνος ή ομάδα. Κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών για αιώνες, η Τουρκία προσχώρησε στη συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έχοντας ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, θεωρούμε στρατηγικό στόχο να γίνουμε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους φίλους και τους συμμάχους μας για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών ομάδων» δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, επιμένει ότι στη σκιά της σφαγής του Κράιστσερτς, «η Δύση έχει ορισμένες ευθύνες. Οι δυτικές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις πρέπει να απορρίψουν την εξοικείωση με το ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίσιμο να αποδειχθεί ότι τέτοιες διαστρεβλωμένες ιδεολογίες, όπως ο αντισημιτισμός, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον, πρέπει να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές για το τι συνέβη και να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο ο τρομοκράτης κατέστη ριζοσπαστικοποιημένος και τους συνδέσμους του με τις τρομοκρατικές ομάδες για την πρόληψη μελλοντικών τραγωδιών». 

«Τέλος, όλοι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να μάθουν από το θάρρος, την ηγεσία και την ειλικρίνεια της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, να αγκαλιάσουν τους μουσουλμάνους που ζουν στις αντίστοιχες χώρες τους» καταλήγει ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Πηγή: skai.gr