Ερντογάν: Ελπίζουμε στη μεγιστοποίηση των σχέσεών μας με Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου

Η Τουρκία ελπίζει να μεγιστοποιήσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο και με χώρες και του Κόλπου «σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα εργάζεται για να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με το Κάιρο και με ορισμένες αραβικές χώρες του Κόλπου μετά από χρόνια εντάσεων.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου παραμένουν τεταμένες από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε το 2013 τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που πρόσκειται στον Ερντογάν.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία είναι επίσης τεταμένες λόγω της τουρκικής στήριξης στο Κατάρ σε μια περιφερειακή διαμάχη και εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

«Η επιθυμία μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για συνεργασία στο μέγιστο επίπεδο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους… Η ίδια κατάσταση ισχύει και για όλες τις χώρες του Κόλπου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ