Κλείσιμο

Ερντογάν: «Διαπραγματεύσιμο» το σχέδιο Ανάν

«Διαπραγματεύσιμο» χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο Τούρκος πρωθυπουργός Tαγίπ Ερντογάν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα.Τόνισε ωστόσο ότι, αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε δίχως να υπάρξει επίλυση, τότε το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υφίσταται. Ταυτόχρονα άφησε αιχμές κατά του Ραούφ Ντεκτάς, καλώντας τον να αλλάξει συμβούλους αν θέλει να υπάρξει προοπτική. «Το Κυπριακό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «μπορεί να επιλυθεί πιο εύκολα αν κάποιος σκέπτεται δέκα φορές και ομιλεί μία».
Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης, κατά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ειδικό συντονιστή, Τόμας Γουέστον, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν «αυτοκτονία» και κάλεσε αυτούς που επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού να «σταματήσουν να βλέπουν ως ένα, πράγματα που είναι δύο».
Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν εμφανίστηκε πάντως διστακτικός να ξεκινήσει τις συνομιλίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που, όπως είπε, επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά τις εκλογές.
Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις χθεσινές και τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «υπάρχει μια έντονη αντιφατικότητα στις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, το τελευταίο διήμερο». «Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, το πλαίσιο για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι το Σχέδιο Ανάν. Με βάση αυτό πρέπει να γίνουν συζητήσεις, διαπραγματεύσεις. Αυτό θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θέλει όλη η διεθνής κοινότητα, αυτή είναι και η θέση του ΟΗΕ και φυσικά και η δική μας».
Πηγή: skai.gr