Ερντογάν: Δε θα δεχόμουν το Νόμπελ Ειρήνης – Κάηκε ο θεσμός αυτός

«Δε θα δεχόμουν το Νόμπελ Ειρήνης… Αυτός ο θεσμός κάηκε» δήλωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε, η Τουρκία δε θα συμμετάσχει στην τελετή εξαιτίας της απονομής του βραβείου στον αυστριακό λογοτέχνη Πέτερ Χάντκε, με το αιτιολογικό ότι τάχθηκε υπέρ του Μιλόσεβιτς στον πόλεμο της Βοσνίας. 

«Το Νόμπελ κάηκε. Ουσιαστικά αυτοαναιρέθηκε… Έχει τη θέση ενός εντελώς πολιτικού και ιδεολογικού θεσμού. Δεν έχει αξία για εμένα» ανέφερε εμφατικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.  

«Ως Τουρκία, πληροφορήσαμε όλες τις φίλες χώρες που έχουν φωνή ότι σίγουρα δεν θα συμμετάσχουμε στην τελετή και τους ζητήσαμε επίσης να μη συμμετάσχουν. Γιατί; Βραβεύοντας έναν τέτοιο δολοφόνο ουσιαστικά παίρνεις το μέρος της πλευράς της καταπίεσης. H συναίνεση στη σκληρότητα είναι επίσης σκληρότητα». υποστήριξε. 

«Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Πέτερ Χάντκε θα ενθαρρύνει μόνο τους "εχθρούς του Ισλάμ και της ανθρωπότητας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. «Είναι ντροπή κα όνειδος να απονέμεται (το Νόμπελ) σε ένα πρόσωπο που υπερασπίζεται και επαινεί έναν δολοφόνο που έχυσε το αίμα δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων» υποστήριξε.  
 

Πηγή: skai.gr