Ερευνα – Ζέστη και υγρασία ο χειρότερος συνδυασμός για υπαίθρια εργασία

Ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας, που καθιστά δύσκολη και επικίνδυνη την εργασία σε εξωτερικό χώρο προκαλεί την απώλεια 677 δισεκατομμυρίων ωρών εργασίας ετησίως σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, και εκφράζει φόβο ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι υπολογίζουν την απώλεια στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της αποπνικτικής ζέστης για τους εργάτες του τομέα κατασκευών ή τους αγρεργάτες είναι υποτιμημένες.

Καθώς ο συνδυασμός ζέστη και υγρασίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή το σώμα δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του με την εφίδρωση, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters αξιολογεί τον αριθμό των εργαζομένων που εκτέθηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα κατά την περίοδο 2001-2020 καθώς και τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητά τους, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης στην έρευνά τους αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, που εκτιμούν ότι η παραγωγικότητα μειώνεται σε μια χαμηλότερη θερμοκρασία και λιγότερο υγρή από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Έτσι, μεταξύ 2001 και 2020, η έκθεση σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ένα υψηλό ποσοστό υγρασίας προκάλεσε την απώλεια συνολικά 677 δισεκατομμυρίων ωρών εργασίας ετησίως, παγκοσμίως, για βαριές υπαίθριες εργασίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

"Εάν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικό χώρο χάνουν την παραγωγικότητά τους σε χαμηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, τότε η χαμένη εργασία στις τροπικές περιοχές θα μπορούσε να φτάσει τις 500 έως 600 ώρες ετησίως και ανά άτομο, που είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις", αναφέρει ο κύριος συντάκτης της μελέτης, ο Λουκ Πάρσονς, του Πανεπιστημίου Duke.

Η Ινδία θα μπορούσε να χάνει ήδη 259 δισεκατομμύρια ώρες εργασίας κάθε χρόνο, η Κίνα 72 δισεκατομμύρια και το Μπανγκλαντές 32 δισεκατομμύρια.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, κατά τις οποίες σημειώθηκε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, οι απώλειες παραγωγικότητας που συνδέονταν με την αποπνικτική ζέστη αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 9%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ήδη υπεύθυνη για την επιτάχυνση της απώλειας της παραγωγικότητας στην Ινδία ή την Κίνα και ότι άλλες υγρές περιοχές όπως οι νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν σημαντικά.

"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ακόμη και χωρίς να φτάσουμε σε μια υπερθέρμανση +1,5°C, θα υποστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην εργασία και την οικονομία", σχολίασε ο Λουκ Πάρσονς, προειδοποιώντας για αύξηση αυτών των επιπτώσεων με τη συνεχιζόμενη υπερθέρμανση.

Πέρυσι, έκθεση αναφοράς του περιοδικού The Lancet είχε υπολογίσει ότι οι μη δεδουλευμένες ώρες λόγω της υψηλής ζέστης γενικότερα είχαν ανέλθει σχεδόν σε 295 δισεκατομμύρια το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ