Εντυπωσιάζουν και σοκάρουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το ινστιτούτο ερευνών Eurispes της Ρώμης, στην ετήσια μελέτη με την εικόνα της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της Ιταλίας.

Το 19,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι «ήταν ένας μεγάλος ηγέτης οποίος έκανε μόνον κάποια λάθη».

Παράλληλα, το 14,3% του στατιστικού δείγματος θεωρεί ότι «οι Ιταλοί δεν είναι φασίστες αλλά αγαπούν τις ισχυρές προσωπικότητες» και το 12,8% ότι «πολλοί Ιταλοί είναι φασίστες». «Τάξη και πειθαρχία αρέσουν στους Ιταλούς», προσθέτει το 12,7% όσων απάντησαν στην έρευνα.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, το 15,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «το Ολοκαύτωμα δεν έλαβε ποτέ χώρα». Το 2004, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2,7%.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, αντισημιτικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία, το 47,5% του στατιστικού δείγματος του ινστιτούτου Eurispes, απαντά ότι «αποτελούν μια επικίνδυνη αναζωπύρωση του φαινομένου αυτού», ενώ το 37,2% εκτιμά ότι «πρόκειται για επιπολαιότητες, προκλήσεις ή και κακόγουστα αστεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ