Επτά χρόνια από την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας

Σήμερα συμπληρώνονται επτά χρόνια από την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία ‹‹ Ευσπλαχνικός άγγελος ‹‹ άρχισε στις 24 Μαρτίου του 1999 και κράτησε 78 ημέρες μέχρι την 9ή Ιουνίου που υπεγράφη η συμφωνία του Κουμάνοβο.
Τα αεροσκάφη 19 χωρών που συμμετείχαν στην επιχείρηση έριξαν συνολικά 70000 τόνους πολεμικό υλικό καταστρέφοντας όλα τα στρατόπεδα του γιουγκοσλαβικού στρατού, εργοστάσια, γέφυρες ενώ υπέστησαν ζημιές πολλά σχολεία και νοσοκομεία.
Κατά την διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών σκοτώθηκαν 1002 στρατιώτες και αστυνομικοί και περίπου 2000 άμαχοι που χαρακτηρίστηκαν από τους επιτελείς του ΝΑΤΟ ‹‹ παράπλευρες απώλειες ‹‹.
Αφορμή για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας στάθηκε η άρνηση του Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί, στην σύνοδο του Ραμπουγιέ, την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσοβο που θα προστάτευαν τον αλβανικό πληθυσμό. Προηγήθηκε η ‹‹ σφαγή στο χωριό Ράτσακ‹‹ όπου οι σερβικές δυνάμεις κατηγορήθηκαν ότι εκτέλεσαν εν ψυχρό 45 άμαχους αλβανούς πολίτες.
Σήμερα το Κόσοβο βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς προτεκτοράτου ενώ άρχισαν πριν από δύο μήνες οι συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για το οριστικό καθεστώς της περιοχής.
Από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο τον Ιούνιο του 1999, σύμφωνα με σερβικές πηγές, σκοτώθηκαν 927 Σέρβοι, καταστράφηκαν 156 εκκλησίες και μοναστήρια και πυρπολήθηκαν χιλιάδες σερβικές κατοικίες. 200000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κόσοβο ενώ όσοι απέμειναν, περίπου 80000, ζουν απομονωμένοι σε θύλακες κάτω από καθεστώς τρόμου και καταπίεσης, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.
Σε όλες τις εκκλησίες της Σερβίας σήμερα στις 12 η ώρα ακριβώς ήχησαν οι καμπάνες πένθιμα και τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα των νατοϊκών βομβαρδισμών.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr