Επώδυνος τοκετός στη Μ. Ανατολή

Η μόνιμα έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ισλαμικός πολιτισμός θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο, υποστηρίζει ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Ζαλμάι Χαλιλζάντ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε.

\Η Μέση Ανατολή περνάει μία πολύ δύσκολη φάση μετασχηματισμού. Αυτό έχει ενισχύσει τον εξτρεμισμό και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την τρομοκρατία\, τονίζει ο αμερικανός διπλωμάτης στη συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι όλη αυτή η αναταραχή εμπεριέχει εν δυνάμει τον κίνδυνο να αναφλέξει τον κόσμο, όπως έγινε στην Ευρώπη το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Χαλιλζάντ, που έδωσε αυτή τη συνέντευξη στο περιθώριο ενός σεμιναρίου εξωτερικής πολιτικής στις αυστριακές Αλπεις, υποστήριξε ακόμα ότι ο ισλαμικός κόσμος θα ενταχθεί κάποια στιγμή στη διεθνώς καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κυλήσει ακόμα πολύ νερό στο αυλάκι.

\Αρχισαν αργά. Δεν υπάρχει συναίνεση στην αντίληψή τους για τα πράγματα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψουν στην εποχή του Προφήτη Μωάμεθ (60ς7ος αιώνας)\ είπε ακόμη ο Χαλιλζάντ στην αυστριακή εφημερίδα και κατέληξε:

\Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ολόκληρες δεκαετίες για να καταλάβουν κάποιοι ότι μπορούν να παραμείνουν μουσουλμάνοι και ταυτόχρονα να προσχωρήσουν στον σύγχρονο κόσμο\.

Στη Βιένη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάζουν να χορηγήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε φιλικα αραβικά καθεστώτα και στο Ισραήλ δεν θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή την προστασία των χωρών αυτών από το Ιράν και την ανάσχεση του ρεύματος του ισλαμικού ριζοσπαστισμού από το Ιράκ στην υπόλοιπη περιοχή.

\Το να ρίχνεις περισσότερο χρήμα σε όπλα δεν λύνει το πρόβλημα. Θα καταλήξεις σε μία κατάσταση σαν αυτή του Ψυχρού Πολέμου\, τονίζει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία αυστριακή επιθεώρηση Προφίλ ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος έχει διαφωνήσει με τις αμερικανικές προσπάθειες απομόνωσης του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 30 Ιουλίου ότι για την επόμενη δεκαετία προτίθεται να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους τουλάχιστον 43 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου.
Πηγή: skai.gr