Επιτροπή του Κογκρέσου ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε το κείμενο αυτό –που χαρακτηρίστηκε «νομοσχέδιο της κολάσεως» από έναν από τους υποστηρικτές του– θα προωθηθεί προς ψήφιση από την ολομέλεια του Σώματος.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 17 υπέρ έναντι 5 κατά από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Επιτροπή. Οι πέντε αρνητικές ψήφοι προήλθαν όλες από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές – μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζιμ Ρις. Κατά ψήφισαν επίσης οι Ρον Τζόνσον, ο Ραντ Πολ, ο Τζόνι Άιζακσον και ο Τζον Μπαράσο.

Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει το δικαίωμα είτε να το επικυρώσει είτε να ασκήσει βέτο.

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών Ρεπουμπλικάνων, πιέζουν τον πρόεδρο να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία με αφορμή την ανάμιξή της στις εκλογές, την επιθετικότητά της στην Ουκρανία και την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Το νομοσχέδιο DASKA (Νόμος περί Υπεράσπισης της Αμερικανικής Ασφάλειας από την Επιθετικότητα του Κρεμλίνου) είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον Δημοκρατικό συνάδελφό του Μπομπ Μενέντεζ. Στοχοθετεί μεταξύ άλλων τις ρωσικές τράπεζες που στηρίζουν τις προσπάθειες της Μόσχας για ανάμιξη σε εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών, ενώ επιβάλει και αυστηρά μέτρα στον ενεργειακό τομέα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ