Επίθεση με χειροβομβίδα

Επίθεση με χειροβομβίδα έγινε εναντίον χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στο δυτικό Κόσοβο. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε μία εβδομάδα, με στόχο τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στο Κόσοβο.

Από την έκρηξη της χειροβομβίδας δεν τραυματίστηκε κανένας, αλλά αρκετά οχήματα υπέστησαν ζημιές.

Η επίθεση έγινε στην πόλη Πετς, 80 χιλιόμετρα δυτικώς της Πρίστινα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Άβνι Γκεβουκάι.

Μετά την επίθεση, οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία, έδωσαν εντολή να παραμείνουν όλα τα οχήματα σε ασφαλείς χώρους "μέχρι νεωτέρας εντολής".

Πριν από λίγες μέρες από έκρηξη βόμβας στην Πρίστινα καταστράφηκαν αρκετά οχήματα της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Η επίθεση αυτή είχε γίνει στον απόηχο των διαδηλώσεων που διοργάνωσε το κίνημα " Vetevendosja " (Αυτοδιάθεση), που θεωρείται μία ριζοσπαστική οργάνωση των Κοσοβάρων που απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις και θέλει να κηρυχθεί άμεσα η ανεξαρτησία της περιοχής. Το κίνημα αυτό προγραμματίζει κι άλλες κινητοποιήσεις στις 3 Μαρτίου.

Πάντως ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 10 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Βιέννη. Η τελική πρόταση για το καθεστώς του Κοσόβου αναμένεται να συνταχθεί από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Πρίστινας που μετέχει στον τελικό γύρο συνομιλιών με το Βελιγράδι για το καθεστώς του Κοσόβου, στη Βιέννη.

Αύριο, οι αντιπροσωπείες της Πρίστινας και του Βελιγραδίου θα εξετάσουν τις διατάξεις του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι, που αφορούν την αποκέντρωση των εξουσιών στο Κόσοβο και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην πρόταση για το καθεστώς του Κόσοβου του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την οποία οι δύο πλευρές, οι αντιπροσωπείες της Πρίστινας και του Βελιγραδίου καταθέτουν τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους, τονίζεται ότι το σύστημα αποκέντρωσης θα διασφαλίσει την καλή διοίκηση, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

Επιπλέον αναφέρεται ότι ειδικά λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται από τις κοινότητες των Σέρβων του Κοσόβου, διασφαλίζεται ότι οι Σέρβοι θα έχουν σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο σε ζητήματα που τους αφορούν.

Η πρόταση του κ. Αχτισάαρι προβλέπει την ίδρυση έξι νέων ή διευρυμένων σερβικών δήμων στο Κόσοβο, βόρεια Μιτρόβιτσα, Γκρατσάνιτσα, Ράνιλουγκ, Πάρτες, Κλόκοτ/Βρμπόβατς και Νόβο Μπρντο.

Ο δήμος της Μιτρόβιτσας, βάσει της πρότασης, θα είναι διαιρεμένος, σε δύο δήμους στο βόρειο και στο νότιο και η συνεργασία και ο συντονισμός των δύο δήμων θα υλοποιείται από νεοσυσταθείσα κοινή επιτροπή.

Ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών σε επίπεδο κορυφής στη Βιέννη.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr