Επίθεση Γαλλία: Καταδίκη από Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τραμπ - ΟΗΕ

Επίθεση Γαλλία: Καταδίκη από Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τραμπ - ΟΗΕ

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας - στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες.

Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας - στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι για το διχασμό».

Τραμπ: Στο πλευρό των Γάλλων με όλη μας την καρδιά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την αλληλεγγύη του στη Γαλλία, μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι σε μια εκκλησία στη Νίκαια, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες «τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των Γάλλων. Η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό του παλαιότερο συμμάχου μας σε αυτήν τη μάχη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών πρέπει να τερματιστούν αμέσως», συμπλήρωσε.

«Καμία χώρα, είτε πρόκειται για τη Γαλλία είτε για μια άλλη χώρα, δεν μπορεί να τις ανεχθεί πλέον!».

ΟΗΕ: Έντονη καταδίκη της αποτρόπαιας επίθεσης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες "καταδικάζει έντονα την αποτρόπαια επίθεση" που σημειώθηκε σήμερα στη Νίκαια, στη νοτιοανατολική Γαλλία, κατά την οποία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε εκκλησία, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

"(Ο Γενικός Γραμματέας) επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών προς τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας" σε αυτή τη δοκιμασία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος κατά τη διαρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών Μιγκέλ 'Ανχελ Μορατίνος καταδίκασε επίσης τη "βάρβαρη επίθεση" της Νίκαιας, υπενθυμίζοντας ότι μόλις χθες είχε απευθύνει έκκληση για "αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών κι όλων των πεποιθήσεων".

Δύο εβδομάδες μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή στην περιοχή του Παρισιού από έναν 18χρονο Τσετσένο γεννημένο στη Ρωσία, τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σήμερα μέσα σε εκκλησία στη Νίκαια από έναν Τυνήσιο 21 ετών, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα στο τέλος Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ