Επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα: Γαλάζια πατρίδα και αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας λόγο για Γαλάζια πατρίδα και αποστρατιωτικοποίηση νησιών.

Συγκεκριμένα, θεωρεί απειλή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. 

Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα με στόχο την πρόκληση κάνει διάφορες ασκήσεις, παραβιάζει τις συνθήκες και έχει στρατό στα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει απαιτήσεις που δεν έχουν καμία λογική ούτε νομική βάση και έτσι αυξάνει την ένταση. Οι όροι των Συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων είναι ξεκάθαροι. Εναντίον ποιου εξοπλίζονται τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.»

Σε ό,τι αφορά τις θεωρίες περί Γαλάζιας πατρίδας, ο Ακάρ λέει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα τετελεσμένο, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ξεκαθαρίζουμε πως εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός και στα δικαιώματα κανενός. Όμως είμαστε επίμονοι, αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια πατρίδα μας που περιλαμβάνει και της Κύπρο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο.»

Κατηγορεί, επίσης, την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική και για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, λέγοντας πως είναι «μάταιος κόπος».

«Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πάθος για εξοπλισμούς. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό ότι αυτό είναι καθαρά ένα όνειρο και μια μάταιη προσπάθεια, χωρίς μαθηματική συνοχή και ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο ελληνικός λαός. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η λύση για τα προβλήματα μεταξύ μας με την Ελλάδα δεν είναι οι τρίτοι. Επομένως, οι απόπειρες της Ελλάδας να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε προβλήματα τρίτων, όπως μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ, δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε ηθικές.»

Παράλληλα, η Τουρκία σχεδιάζει νέες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με αποστολή σεισμογραφικού σκάφους και γεωτρύπανου.
 

Πηγή: skai.gr