Επίθεση Άγκυρας κατά ΗΠΑ για διαδηλώσεις: Απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά μας

Εκνευρισμό στην Τουρκία έχει προκαλέσει η παρέμβαση των ΗΠΑ με αφορμή τις διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα υπέρ των φοιτητών που διαμαρτύρονται εδώ και περίπου ένα μήνα για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, πριν από λίγη ώρα, επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνοντας ότι «απορρίπτουμε τις δηλώσεις των ΗΠΑ, είναι απαράδεκτες και αποτελούν ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας». 

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα, σε ομιλία του υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να γίνει μια παρέμβαση στα  πανεπιστήμια για να αλλάξουν οι διοικήσεις τους. Σημειώνει δε ότι ο Ερντογάν αναζητά συνεχώς νέους εχθρούς. 

Τα θέματα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του δικαίου ήδη αναδεικνύονται ως αγκάθι στις σχέσεις της Τουρκίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε λίγη ώρα μεταβαίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπου θα τονίσει την έμφαση στην επιβεβαίωση των αξιών της Αμερικής ως έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του. Μάλιστα, θα ανακοινώσει ένα μνημόνιο δέσμευσης των ΗΠΑ στην προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ εντός της χωρας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

Πηγή: skai.gr