Επίτευξη συμφωνίας στην Ακτή Ελεφαντοστού

Το παραπάνω ανέφερε μια δήλωση που εκδόθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών των δύο πλευρών στην πρωτεύουσα Γιαμασούκρο. «Οι επιχειρήσεις αφοπλισμού και αποστράτευσης θα διαρκέσουν από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Αυγούστου 2005», ανέφερε η ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής αφοπλισμού, Αλέν Ρισάρ Ντονουάχι.
Οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό στο Γιαμασούκρο είναι απόρροια της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε τον περασμένο μήνα στη Νότια Αφρική, με σκοπό να θέσει τέρμα σε έναν εμφύλιο πόλεμο που χώρισε στα δυο τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κακάο στον κόσμο. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Αισιοδοξώ για το μέλλον», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, Φιλίπ Μανγκού.
Ο πόλεμος στη δυτικοαφρικανική χώρα ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2002, έπειτα από μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο. Οι αντάρτες υπό τη σημαία των Νέων Δυνάμεων κατέχουν το βορρά της Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ η κυβέρνηση ελέγχει το νότο.
Πηγή: skai.gr