Επιστροφή στο Brexit για την Τερέζα Μέι

Επιστρέφουν στα καθήκοντά τους μετά από 11 ημέρες διακοπών για το Πάσχα των Δυτικών οι Βρετανοί πολιτικοί, με την πρωθυπουργό Μέι να εξακολουθεί να τελεί υπό μεγάλη πίεση από το κόμμα της λόγω των χειρισμών της στο Brexit.

Το 18μελές εκτελεστικό συμβούλιο της «Επιτροπής 1922», που εκπροσωπεί τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος, συνεδριάζει το απόγευμα με αντικείμενο το μέλλον της πρωθυπουργού.

Η Επιτροπή φέρεται αποφασισμένη να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος έτσι ώστε το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδικασιών μομφής κατά του/της εκάστοτε αρχηγού των Τόρις να μειωθεί από 12 σε έξι μήνες.

Η κα Μέι είχε βγει νικήτρια από μία τέτοια εσωκομματική απόπειρα καθαίρεσής της στις 12 Δεκεμβρίου.

Στελέχη της Επιτροπής 1922 καλούν, σύμφωνα με την Daily Telegraph, τον πρόεδρό τους σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι να διαμηνύσει άμεσα στην πρωθυπουργό ότι αν δεν ορίσει ημερομηνία παραίτησής της θα αντιμετωπίσει και πιθανότατα θα χάσει νέα ψηφοφορία δυσπιστίας από το κόμμα της στις 12 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές των 65 προέδρων περιφερειακών συνδέσμων των Συντηρητικών που ζητούν έκτακτη γενική συνέλευση του Εθνικού Συνεδρίου του κόμματος με σκοπό να εγκριθεί ψήφισμα δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι. Ένα τέτοιο ψήφισμα δε θα ήταν δεσμευτικό, αλλά θα καταδείκνυε το βαθμό δυσαρέσκειας της βάσης του κόμματος προς την πρωθυπουργό.

Πολλοί ακτιβιστές, παράλληλα, δηλώνουν ότι «απεργούν» απέχοντας από τις προεκλογικές εκστρατείες για τις τοπικές εκλογές της 2ας Μαΐου και για τις ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου.

Για πολλά στελέχη και μέλη των Συντηρητικών η νέα παράταση στο Brexit με την υποχρέωση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, όπως και οι συνομιλίες με τους Εργατικούς, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής με την κα Μέι.

Αυτές οι συνομιλίες με τους Εργατικούς, για μια κοινά αποδεκτή λύση στο Brexit, επαναρχίζουν σήμερα. Επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων θα είναι ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον από την πλευρά της κυβέρνησης και ο σκιώδης υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Βασικό αίτημα των Εργατικών είναι η σύναψη κάποιας τελωνειακής ένωσης με τους Ευρωπαίους, μετά από το Brexit, κάτι που για την ώρα δε δέχεται η κυβέρνηση.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο