Επιστροφή Γλυπτών Παρθενώνα από Λονδίνο στην Αθήνα ζητούν ευρωβουλευτές από Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ευρωβουλευτές από 12 χώρες ζητούν με επιστολή τους προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιτρέψει την επιστροφή στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα 'i' που έχει δει την επιστολή, οι 30 ευρωβουλευτές από διάφορες παρατάξεις καλούν τον κ. Τζόνσον να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να μπορέσει το Μουσείο να στείλει τα Γλυπτά στην Ελλάδα.

Σημειώνουν πως το Brexit είναι «μια ευκαιρία για την κυβέρνησή σας να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σέβεται την ιστορία του, κοιτάζει προς ένα μέλλον με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση».

Καλούν δε σε επιστροφή των αριστοτεχνημάτων της κλασικής Αθήνας έως τις 25 Μαρτίου 2021, δηλαδή τη 200ή επέτειο της ελληνικής επανάστασης.

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές προσθέτουν: «Με τη γνώση και την αγάπη σας για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία, είμαστε βέβαιοι ότι εκτιμάτε πως ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να επιδιώκει ως μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς και ταυτότητας - και να το επιδιώκει με θέρμη - να δει επανενωμένα αυτά τα γλυπτά στην Αθήνα, όπου σμιλεύτηκαν, στήθηκαν και τα έβλεπαν για 2.300 από τα τελευταία 2.500 χρόνια».