Επιστολή Μισέλ στους 27 αρχηγούς της Ε.Ε: Αναγκαία η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή που απέστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί στις 17 και στις 18 Ιουλίου, την πρώτη με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει στην απώλεια πολλών ζωών σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει πλήξει σοβαρά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας» ανέφερε στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ και υπογράμμισε ότι «όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης ανάκαμψης. Για τον σκοπό αυτό, η συνάντησή μας αυτή την εβδομάδα θα αφιερωθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στο Σχέδιο Ανάκαμψης». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων».

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη» και κάλεσε τους ηγέτες προς την εξεύρεση «εφαρμόσιμων λύσεων» και την κατάληξη σε συμφωνία «για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών».

Η Σύνοδος Κορυφής είναι ιδιαίτερα σημαντική γαι την Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της Αγίας Σοφίας και γενικότερα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, τόσο στο δείπνο των ηγετών όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει, μεταξύ άλλων και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ