Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας, Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Εξοχ. κ.Ζελένσκι, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.

Ο Πρόεδρος κ. Ζελένσκι, ο οποίος συνοδευόταν από την συζυγό του Ευγεν. κ. Olena Zelenska και πολυμελές κλιμάκιο από στελέχη της Προεδρίας και της Ουκρανικής Κυβερνήσεως, τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα κ. Andrii Sybiha και τον Γενικό Πρόξενο της χώρας στην Πόλη, κ.Oleksandr Gaman επισκέφθηκε τον Πατριαρχικό Ναό, όπου τελέστηκε δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, προς τιμήν του, της τιμίας συνοδείας του, και ολοκλήρου του Ουκρανικού λαού.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Μ.Πρωτοσύγκελλο κ.Ανδρέα, ανήλθε στο Πατριαρχικό Γραφείο, στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Κατά την εγκάρδια ιδιαίτερη συνάντησή τους, ο Παναγιώτατος, παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, του Θεοφιλ. εψηφισμένου Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, και του Πανοσιολ.  Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ανδρέα, καθώς και στενών συνεργατών του Εξοχ. κ.Προέδρου, εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτήν την δεύτερη επίσκεψη του Ουκρανού ηγέτη στην Έδρα της Μητρός Εκκλησίας. 

“Αισθανόμεθα ότι μας φέρνετε τα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και αφοσιώσεως ολοκλήρου του Ουκρανικού λαού προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, από την οποία πήρατε τα φώτα του Χριστιανισμού και η οποία πάντοτε σας περιβάλλει με μητρική στοργή και με την διαρκή προσευχή της”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: “Εκδήλωσις αυτών των αισθημάτων της Μητέρας Εκκλησίας ήταν και η χορήγησις του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία βλέπουμε ότι προοδεύει, ανθίζει, και καμαρώνουμε. Παρακολουθούμε την πορεία και τα έργα του αδελφού Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου και ευχαριστούμε τον Θεό διότι έγινε η καλύτερη εκλογή και είναι ένας άξιος ηγέτης της Εκκλησίας σας”.

Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Ακροάσεων του Ευγενιδείου Μεγάρου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε και ευλόγησε τα μέλη της συνοδείας του Προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε για άλλη μία φορά την χαρά και την ικανοποίησή του για την διαρκή πρόοδο, σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία που υπάρχει στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην επέτειο των τριάντα χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, που συμπληρώνονται το 2021, και σημείωσε ότι σε αυτά τα τριάντα χρόνια η Ουκρανία πέρασε από πολλές δυσκολίες που ήταν συνέπεια του προηγούμενου καθεστώτος και των παρελθόντων ετών. “Εύχομαι να εορτάσετε αυτήν την τριακοστή επέτειο μέσα στο 2021 με ενθουσιασμό, με χαρά, με μεγάλη ευτυχία, όλο το Ουκρανικό έθνος”, πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Από την πλευρά του ο Εξοχ. Πρόεδρος κ. Zelenskyy, με αφορμή αυτή την επέτειο, προσεκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί επισήμως την Ουκρανία, πρόσκληση την οποία ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική, ευχόμενος αυτή να πραγματοποιηθεί, εάν θέλει ο Θεός, εφόσον αντιμετωπιστεί η πανδημία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μάλιστα, θυμήθηκε με συγκίνηση την προηγούμενη επίσκεψή του, το 2008, κατά την οποία έγινε αποδέκτης των φιλόξενων αισθημάτων του Ουκρανικού λαού και είχε την ευλογία να ιερουργήσει στην ιστορική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, αλλά και στον Λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου, με τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β’ και με τους Μακαριωτάτους Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Τιράνων και πάσης Αλβανίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε να ευλογήσει ο Θεός να υπάρξουν πολλές ακόμα συναντήσεις με τον κ.Πρόεδρο και στο Φανάρι και στην Ουκρανία. Με τον Παναγιώτατο συμφώνησε ο Πρόεδρος κ. Zelenskyy, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου θα αποτελέσει ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ουκρανία. 

O Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος νωρίτερα, στην ιδιαίτερη συνάντησή τους, είχε ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την κατάσταση στο Donbas, ευχήθηκε μέχρι την πραγματοποίηση της πατριαρχικής επίσκεψης να έχει σημειωθεί πρόοδος ή ακόμα και να έχει επιλυθεί το ζήτημα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της επιστροφής των αιχμαλώτων.

“Το ευχόμεθα με όλη μας την καρδιά. Καταλαβαίνουμε τον πόνο αυτών των οικογενειών που στερήθηκαν τα παιδιά τους ή τους συζύγους των”, απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος προσέφερε μικρά αναμνηστικά ως ευλογία στα μέλη της προεδρικής συνοδείας και ακολούθως αποχαιρέτησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, στα προπύλαια του Πατριαρχείου, κατά την αναχώρησή του από το Φανάρι.

Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα των εψηφισμένου Επισκόπου Κομάνων

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, το πρωί, τον Θεοφιλ. εψηφισμένο Επίσκοπο Κομάνων κ.Μιχαήλ, Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο. Μετά την κατ’ ιδίαν ακρόαση, ενώπιον του Πατριάρχου και Αρχιερέων του Θρόνου, έγινε το Μικρό Μήνυμα της εκλογής του Ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την προαγωγή του. Ο Παναγιώτατος τον συνεχάρη και του έδωσε πατρικές συμβουλές για την επιτυχία της αποστολής του στην Εκκλησία, εις το εξής από τη θέση του Επισκόπου.

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία Αρχιερέων, των μελών της Πατριαρχικής Αυλής και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο εψηφισμένος Επίσκοπος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, εκείνος δε απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας, αποδεχόμενος το “επίταγμα”.
 

Πηγή: skai.gr