Επίσκεψη της ΙΑΕΑ στη δεύτερη ιρανική πυρηνική εγκατάσταση τις προσεχείς ημέρες

Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα μεταβούν στη δεύτερη ιρανική πυρηνική εγκατάσταση "σε μερικές ημέρες" και τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση θα είναι διαθέσιμα "σε δύο με τρεις μήνες", ανακοίνωσε σήμερα η ΙΑΕΑ στη Βιένη.

Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που προσπαθούν να τη διασώσουν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, είχαν ασκήσει πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου να επιτρέψει στην ΙΑΕΑ να επιθεωρήσει αυτές τις δύο εγκαταστάσεις.

Στα τέλη Αυγούστου, η ΙΑΕΑ απέσπασε από το Ιράν το πράσινο φως για να επιθεωρήσει αυτές τις εγκαταστάσεις, όπου ενδέχεται να είχαν πραγματοποιηθεί από την Τεχεράνη πυρηνικές δραστηριότητες που δεν είχαν δηλωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η πρώτη επιθεώρηση έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι διευκρίνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στην έδρα της διεθνούς υπηρεσίας, στην Αυστρία, ότι η "δεύτερη μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μερικές ημέρες".

Τα δείγματα που ελήφθησαν από την πρώτη εγκατάσταση στάλθηκαν στο εργαστήριο και ο Γκρόσι δήλωσε, στο περιθώριο του Συμβουλίου των 35 κυβερνητών της ΙΑΕΑ, ότι θα χρειαστούν "όχι λιγότερο από δύο μήνες, δύο με τρεις μήνες ίσως", πριν ληφθούν τα αποτελέσματα.

Η συμφωνία που υπογράφηκε με τις μεγάλες δυνάμεις πριν από πέντε χρόνια υπόσχεται στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα έναν περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Ωστόσο η Τεχεράνη εντατικοποίησε τις πυρηνικές της δραστηριότητες από πέρυσι, μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με έκθεση που μοιράστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στα κράτη μέλη, τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν είναι πλέον δεκαπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Τεχεράνη δήλωνε διατεθειμένη να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των μέτρων που είχε αναλάβει για να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία, αλλά μόνο η Ευρώπη την διαβεβαίωνε ότι ως αντάλλαγμα θα έχει "σημαντικά "οικονομικά οφέλη.

Σε λειτουργία 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης

Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης λειτουργούν στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, σύμφωνα με την αποδέσμευση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει η Τεχεράνη, δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του ιρανικού κοινοβουλίου Icana.

"Είχαμε δεσμευτεί (στο πλαίσιο της συμφωνίας) ότι αυτές οι 1.044 συσκευές δεν θα εμπλούτιζαν ουράνιο, αλλά αυτό γίνεται στο πλαίσιο της απεμπλοκής μας και των αναγκών μας", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι συνεπώς το Ιράν αποθηκεύει επίσης το εμπλουτισμένο ουράνιο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί να περιορίσει τα αποθέματά της σε εμπλουτισμένο ουράνιο, το επίπεδο εμπλουτισμού, τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης και την ανάπτυξη προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης. Το Ιράν έχει απεμπλακεί από καθένα από τα σημεία αυτά της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ