Επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να πιέσει την Κίνα για μεγαλύτερη συνολική δράση κατά των κλιματικών αλλαγών και για τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ, κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο.

Η Μέρκελ έγινε επισήμως δεκτή από τον κινέζο ομόλογό της Γουέν Ζιαμπάο κατά τη διάρκεια τελετής στην πλατεία Τιενανμέν. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη της Μέρκελ στον ασιατικό γίγαντα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της ως καγκελάριος της Γερμανίας. Η Μέρκελ μεταφέρει στις βαλίτσες της ένα πρόγραμμα πολλαπλής συνεργασίας με την Κίνα, τόσο στον εμπορικόοικονομικό τομέα, όσο και στις διεθνείς συνομιλίες για τις κλιματικές αλλαγές.

Επίσης, η Μέρκελ πρόκειται να πιέσει το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στην Αφρική, ώστε να βοηθήσει να τερματισθούν οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σουδανική επαρχία του Νταρφούρ.

Η Κίνα έχει στενές σχέσεις με την Αφρική και θα συζητήσουμε προφανώς το τι μπορεί να κάνει ώστε να καταπολεμήσουμε τις αποτρόπαιες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ. Συγκεκριμένα έχουμε μεγάλες δυνατότητες στενότερης συνεργασίας στα θέματα του περιβάλλοντος, της ενεργειακής ικανότητας, στην ‘πράσινη’ τεχνολογία και ανανέωση, τόνισε η Μέρκελ στη σχετική ανακοίνωσή της, που εξέδωσε το Σάββατο.

Η Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, με τον πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο κι εκπροσώπους κινεζικών οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων. Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Ιαπωνία, όπου θα έχει συνομιλίες για την οικονομική συνεργασία και το περιβάλλον.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ κάλεσε την Κίνα να σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού στην προσπάθειά της για οικονομική hspace=4ανάπτυξη.

Στη διάρκεια της συνάντησής μας με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο τόνισα πως κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην ανάπτυξη, είπε η Μέρκελ που πραγματοποιεί για δεύτερη φορά επίσκεψη στο Πεκίνο.

Όμως αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μεγάλες χώρες που αναπτύσσονται γρήγορα και είναι απαραίτητο να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού, επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιοί είναι αυτοί οι κανόνες.

Η Κίνα δέχεται συχνά τις κατηγορίες των δυτικών εταίρων της ότι δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της στον εμπορικό και νομισματικό τομέα, ότι παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι δεν υπάρχει καμιά διαφάνεια στον στρατιωτικό τομέα.

Στη συνάντησή της με τον κινέζο πρωθυπουργό, η Μέρκελ ζήτησε από το Πεκίνο να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τρεις διμερείς συμφωνίες. Οι δύο, δε διακυβερνητικό επίπεδο, αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας σε σχέση με το περιβάλλον και η τρίτη είναι ένα πρωτόκολλο συνεργασίας του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp Technologies AG με την οικονομική και τεχνολογική ζώνη της Νανκίν για την παραγωγή κινητήρων. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.
Πηγή: skai.gr