Κλείσιμο

Επίσκεψη Μέρκελ στη Βρετανία: Στην ατζέντα των συζητήσεων οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Δεκτή από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην εξοχική του κατοικία στο Τσέκερς θα γίνει το απόγευμα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί ένα από τα τελευταία διεθνή ταξίδια της ως ηγέτιδα της χώρας της.

Ο κ. Τζόνσον προτίθεται να θέσει στη συζήτηση τους περιορισμούς που επιβάλλει η Γερμανία στα ταξίδια από τη Βρετανία, με την κα Μέρκελ να έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης έλευσης επισκεπτών από το Ην. Βασίλειο σε όλη την ΕΕ, ανεξαρτήτως του καθεστώτος εμβολιασμού, λόγω της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα.

Σύμφωνα πάντως με τους Times, ακόμα και η Γερμανία ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει σε εθνικό επίπεδο για τις αφίξεις από το Ην. Βασίλειο.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης μια σειρά διμερών θεμάτων, σε μια σχέση που επαναπροσδιορίζεται μετά από το Brexit.

Η κα Μέρκελ θα απευθυνθεί επίσης μέσω διαδικτύου στο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον, κάτι που τελευταία είχε γίνει από ξένο ηγέτη το 1997, συγκεκριμένα από τον Μπιλ Κλίντον.

Αργότερα θα γίνει δεκτή από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο κ. Τζόνσον θα ανακοινώσει δε τη δημιουργία ενός νέου ακαδημαϊκού μεταλλίου προς τιμή της Καγκελαρίου Μέρκελ, με απονομή 10.000 λιρών κάθε χρόνο σε γυναίκα επιστήμονα στη Βρετανία ή στη Γερμανία που θα σημειώνει κάποιο επίτευγμα στον τομέα της αστροφυσικής.

Σε γραπτή δήλωσή του πριν από τη συνάντηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως στα 16 χρόνια ηγεσίας της κ. Μέρκελ οι σχέσεις των δύο χωρών έλαβαν νέα δυναμική για μια νέα εποχή.
 

Πηγή: skai.gr