Επίσημα μέρος της Ρωσίας η Κριμαία – Πούτιν: Δεν έχουμε βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία

Την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία υπέγραψε το μεσημέρι της Τρίτης ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης για κλιμακούμενες κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία.

Απομένουν πλέον η τυπική επικύρωση της συμφωνίας από το συνταγματικό δικαστήριο και η υπερψήφισή της από τη Βουλή.

Η συνθήκη προβλέπει και την προσχώρηση της Σεβαστούπολης, όπου εδρεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ως ξεχωριστή οντότητα.

Της υπογραφής προηγήθηκε μία «τσαρική» εμφάνιση του κ. Πούτιν ενώπιον της άνω και της κάτω Βουλής στη Μόσχα, κατά την οποία ο ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τη Δύση πως συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα» απέναντι στην Ουκρανία και «πέρασε τη γραμμή».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας πως περιλαμβάνει «νεο-ναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες».

Εν μέσω ηχηρών χειροκροτημάτων, ο κ. Πούτιν επανέλαβε πως η Μόσχα θα είναι πάντοτε ο προστάτης των δικαιωμάτων των απανταχού Ρώσων, χρησιμοποιώντας «πολιτικά, διπλωματικά και έννομα μέσα».

Υπογράμμισε ωστόσο πως η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. «Μην πιστεύετε αυτούς που λένε ότι η Ρωσία θα πάρει άλλες περιοχές μετά την Κριμαία. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό».

Απορρίπτοντας τις καταγγελίες της Δύσης πως το δημοψήφισμα που αποφάσισε την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι παράνομο, ο ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε «μάλλον πειστικό» το αποτέλεσμα του 97%, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία με αφορμή την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου.

«Οι ΗΠΑ λένε ότι το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου είναι μια μοναδική περίπτωση, τότε γιατί νομίζουν ότι το καθεστώς της Κριμαίας δεν είναι μοναδικό;» διερωτήθηκε. «Δεν πρόκειται για δυο μέτρα και σταθμά, αλλά για ξεκάθαρο κυνισμό» σημείωσε.

«Δεν μπορείς να αποκαλείς κάτι μαύρο σήμερα κι λευκό αύριο [...] Η Κριμαία πάντοτε ήταν και παραμένει αχώριστο κομμάτι της Ρωσίας», συμπλήρωσε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ