Επιμένει ο Τζόνσον πως η Βρετανία είναι εντός τροχιάς για πλήρη άρση μέτρων στις 21 Ιουνίου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι δεν έχει δει ακόμα κάτι στα επιδημιολογικά στοιχεία αναφορικά με τον κορωνοϊό που να συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αναβληθεί η προγραμματιζόμενη για τις 21 Ιουνίου πλήρης άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Είναι η τρίτη φορά που ο κ. Τζόνσον κάνει αυτή τη δήλωση, αλλά τώρα εκτιμάται ότι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης διατύπωσαν δημοσίως την προειδοποίηση πως η αυξανόμενη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης σημαίνει πως θα ήταν καλύτερο να αναβληθεί το βήμα της 21ης Ιουνίου.

Πάντως ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή, αφού είναι αναμφισβήτητο από τα επίσημα στοιχεία ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.

«Πάντα ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε. Μην ξεχνάτε ότι πάντα λέγαμε πως τα βήματα ξεκλειδώματος που έχουμε κάνει θα οδηγούσαν σε αυξήσεις στις λοιμώξεις. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να υπολογίσουμε σε ποιο βαθμό το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει προστατεύσει αρκετούς από εμάς, ιδίως τους ηλικιωμένους και ευπαθείς, έναντι μίας νέας έξαρσης. Επ' αυτού, φοβάμαι ότι τα στοιχεία είναι ακόμα ασαφή», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Συμπλήρωσε ότι το καλύτερο που μπορούν να πουν αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες στις συστάσεις τους προς την κυβέρνηση είναι πως πρέπει να δοθεί λίγος ακόμα χρόνος για την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων πριν από τη λήψη αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει πει πως θα ανακοινώσει στις 14 Ιουνίου την απόφαση για πλήρη άρση των μέτρων ή τη διατήρηση ορισμένων εξ αυτών.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός κάλεσε δε τους πολίτες να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σημειώνοντας πως έτσι παρέχεται μεγαλύτερη προστασία έναντι του ιού.