Επιμένει η Ράις

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, η οποία βαθμηδόν επικρίνεται περισσότερο εντός των τειχών για τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλωματικής θητείας της, όσο πλησιάζει η λήξη της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ, υπερασπίσθηκε με ζέση από το Παρίσι τον απολογισμό της πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείσα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ, σχετικά με το όραμά της για τη Μέση Ανατολή, έναν χρόνο μετά την περίφημη φράση της που χαρακτήριζε τον πόλεμο στον Λίβανο ως "κλαψούρισμα της νεογέννητης Μέσης Ανατολής", η Ράις χωρίς να κρύψει την ενόχλησή της προέβη σε μία αγόρευση υπέρ των πράξεών της.

Σημειώνοντας πως "δεν την εκπλήττει στο παραμικρότερο"που οι εξτρεμιστές επιχειρούν να "στραγγαλίσουν" τις δημοκρατικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, η ίδια απαρίθμησε τις χώρες, ή τις συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή, οι οποίες συναντούν δυσκολίες από το Ιράν, ή τη Συρία, προσπαθώντας ν’ αποδείξει πως "είναι τελείως ανακριβές να τονίζεται πως αυτές δεν έχουν κερδίσει τίποτε απολύτως".

Στο μεν Ιράκ "θα ήταν ψευδές να ισχυρισθεί κανείς πως με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, ενός από τους πλεόν ειδεχθείς δολοφόνους του 20ου αιώνα, δεν κέρδισαν τίποτε οι Ιρακινοί", ενώ "θα ήταν σφάλμα να ειπωθεί πως για τους Παλαιστινίους, ένας άνδρας που πιστεύει στην ορθή οδό για την ειρήνευση, δεν σημαίνει τίποτε", τόνισε η Ράις, αναφερόμενη στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η Ράις απέρριψε με έντονο ύφος το επιχείρημα ότι η Μέση Ανατολή ήταν πιο σταθερή πριν την αμερικανική επέμβαση απ’ ότι σήμερα.

"Ποια σταθερότητα υπήρχε; Αυτή που ο Σαντάμ Χουσέιν έστελνε 300.000 ανθρώπους στους ομαδικούς τάφους; Ήταν αυτή σταθερότητα;

Η σταθερότητα, κατά την οποία οι συριακές δυνάμεις ήσαν εγκατεστημένες στον Λίβανο; Ή ήταν σταθερότητα όταν ο Γιάσερ Αραφάτ απέρριπτε την ευκαιρία ν’ αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι το δικό τους κράτος. Ήταν αυτή σταθερότητα; Ή η σταθερότητα που δημιούργησε η Αλ Κάιντα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 3.000 ανθρώπων, μία ωραία ημέρα του Σεπτεμβρίου;

Η σταθερότητα, στην οποία κανείς δεν μιλούσε για δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, κάτι που οδήγησε τις νοσηρές εξτρεμιστικές ομάδες να είναι οι μόνες οργανωμένες πολιτικές ομάδες στην περιοχή;", εξαπέλυσε η Ράις.

"Ναι, είναι πράγματι δύσκολο. Όμως είμαι πεπεισμένη πως θα δω τον θρίαμβο των αξιών αυτών, διότι τις έχω δει ήδη να δημιουργούνται. Κι επίσης γνωρίζω πολύ καλά πως είναι σπάνιο ν’ αντιστοιχούν οι μεγάλοι τίτλοι της κάθε ημέρας με την κρίση της Ιστορίας", τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr