Επιμένει η AstraZeneca για την ασφάλεια του εμβολίου σε ηλικιωμένους- Εμβόλια επόμενης γενιάς από φθινόπωρο

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ως στόχο την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 της επόμενης γενιάς τα οποία θα προστατεύουν από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ήδη από το φθινόπωρο, πριν από τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της εταιρείας Mene Pangalos (Μενέλαος Πάγκαλος).

Όταν ερωτήθηκε αν η AstraZeneca μπορεί να παραγάγει εμβόλιο της επόμενης γενιάς κατά των νέων μεταλλάξεων του ιού, απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν».

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να έχουμε κάτι έτοιμο το φθινόπωρο, άρα εντός του έτους», είπε προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την εργαστηριακή έρευνα και τις κλινικές δοκιμές των νέων εμβολίων.

Στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα, δήλωσε το στέλεχος της AstraZeneca κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι βέβαιοι ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό κατά της πιο μολυσματικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη Βρετανία και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Andrew Pollard, διευθυντής του Τομέα των Εμβολίων της Οξφόρδης.

Και οι δύο δήλωσαν ότι πλησιάζουν στην εξασφάλιση δεδομένων ότι το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό και στις ομάδες των ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και γι'αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca συνιστάται για τα άτομα κάτω των 65 και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτω των 60 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα γι' αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου στις ΗΠΑ θα είναι διαθέσιμα σε έναν ή δύο μήνες», διευκρίνισε ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της εταιρείας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ