Επικρίσες για δήλωση Ερντογάν

Επιθέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν για τη δήλωσή του ότι όποιος δεν αποδέχεται τον Γκιούλ για πρόεδρο της Τουρκίας πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Τουρκικές εφημερίδες , μη κυβερνητικοί οργανισμοί και κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν ως μη δημοκρατική την επίθεση του κ. Ερντογάν στον αρθρογράφο της εφημερίδας \Χουριέτ\ , Μπεκίρ Τσοσκούν.

\Οι άνθρωποι που λένε τέτοια πράγματα (ότι ο Γκιούλ δεν είναι ο πρόεδρός μου) πρέπει να απαρνηθούν την εθνικότητά τους\ τόνισε ο κ. Ερντογάν μιλώντας στην τηλεόραση σύμφωνα με την μεγαλύτερης κυκλοφορίας καθημερινή τουρκική εφημερίδα, την \Χουριέτ\.

Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα του κ. Γκιούλ που είναι ο μοναδικός υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των στρατηγών καθώς και με την ανώτατη ιεραρχία του κοσμικού κράτους.

Ωστόσο, άν και στην πρώτη ψηφοφορία της Δευτέρας απέτυχε να εκλεγεί, αναμένεται ότι ο κ. Γκιούλ θα εκλεγεί πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία δεν χρειάζεται παρά απλή πλειοψηφία).

\Από δώ και στο εξής κανείς δεν μπορεί να μιλά για κοσμικό κράτος...το πολιτικό Ισλάμ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα\ έγραφε στις 15 Αυγούστου στην εφημερίδα του ο Μπεκίρ Τσοσκούν όπου προσθέτει ότι ο κ. Γκιουλ \δεν θα είναι ο πρόεδρός μου\.

Από την πλευρά του, ο Ακίφ Μπεκί, εκπρόσωπος του γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του:\ Ο πρωθυπουργός μας υπενθυμίζει ότι η απόρριψη ενός εκλεγμένου προέδρου δεν είναι δυνατή με βάση τους πολιτειακούς νόμους και ο σεβασμός στον πρόεδρο είναι δημοκρατική και νομική υποχρέωση\.
Πηγή: skai.gr