Επικρίσεις κατά της Ντάουνινγκ Στριτ για εσωτερικές έριδες εν μέσω πανδημίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Αξιολύπητη» χαρακτήρισε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία σερ Κιρ Στάρμερ την εικόνα της ανάλωσης σε εσωτερικές έριδες που προκύπτει από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από την αιφνίδια προαναγγελία παραίτησης του Λι Κέιν, διευθυντή επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Κέιν, βασικό στέλεχος στην εκστρατεία υπέρ του Brexit της οποίας ηγείτο ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο αμφιλεγόμενος νυν υψηλόβαθμος σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος του έτους.

Η απόφασή του αποδίδεται από τους Βρετανούς σχολιαστές στις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκάλεσε από άλλους κυβερνητικούς συμβούλους, από πολλούς Συντηρητικούς βουλευτές και σύμφωνα με το BBC ακόμα και από τη σύντροφο του πρωθυπουργού Κάρι Σίμοντς (πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του Συντηρητικού Κόμματος) η πληροφορία ότι του προσφέρθηκε η θέση του προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Κέιν έχει έρθει συχνά σε σύγκρουση με στελέχη της κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος και της ομάδας συμβούλων της Ντάουνινγκ Στριτ λόγω του εριστικού και υπεροπτικού ύφους που καταλογίζονται τόσο στον ίδιο και στον κ. Κάμινγκς.

Του χρεώνεται επίσης από πολλούς η αποτυχημένη επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και τα συχνά συγκεχυμένα κυβερνητικά μηνύματα προς τους πολίτες αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα.

Η παραίτησή του έχει ανοίξει μια πολιτική συζήτηση στη Βρετανία αναφορικά με το κατά πόσο ο Μπόρις Τζόνσον τείνει να απομακρυνθεί από την κατά πολλούς ασφυκτική λαβή των Brexiteers συμβούλων του, προ παντός του Ντόμινικ Κάμινγκς.

Μάλιστα, σύμμαχοι του κ. Κάμινγκς υποχρεώθηκαν να διαψεύσουν πληροφορίες ότι και ο ίδιος εξετάζει την παραίτησή του.

Ο κ. Στάρμερ δήλωσε στο ραδιόφωνο του Λονδίνου LBC: «Εκατομμύρια πολίτες ξύπνησαν το πρωί ξύνοντας το κεφάλι τους διερωτώμενοι τι στο καλό συμβαίνει - είμαστε στο μέσο μιας πανδημίας, όλοι ανησυχούμε για την υγεία μας και τις οικογένειές μας, όλοι ανησυχούμε για τις δουλειές μας και τούτοι καυγαδίζουν πίσω από την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι αξιολύπητο. Συνέλθετε, επικεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε».