Επικράτηση Μπαράκ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Έχουντ Μπαράκ υποστήριξε ότι είναι ο νικητής των εκλογών της Τρίτης στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ για την ανάδειξη της ηγεσίας του, αν και τα οριστικά αποτελέσματα δεν είχαν γνωστοποιηθεί.

"Σήμερα, αναλαμβάνω τη θέση του προέδρου του Εργατικού Κόμματος", είπε ο Μπαράκ στους οπαδούς του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο Μπαράκ κάλεσε να υπάρξει ενότητα στις κομματικές γραμμές, πάντως δεν διευκρίνισε, στην ομιλία του, τα μελλοντικά του πολιτικά σχέδια, περιοριζόμενος να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του και τον απερχόμενο επικεφαλής του κόμματος Αμίρ Περέτζ.

Ο Μπαράκ δεσμεύθηκε απλώς ότι θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, μια αναφορά στο ενδεχόμενο να επιδιώξει να καταλάβει την θέση του υπουργού Αμύνης, την οποία σήμερα καταλαμβάνει ο Περέτζ.

Στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον Άμι Αγιαλόν, τον αντίπαλο του Μπαράκ, αρχικά είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του αποτελέσματος υποστηρίζοντας ότι διέθεταν αποδείξεις παραποιήσεων και παρατυπιών, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησαν ανοίγοντας τον δρόμο στον Μπαράκ να ανακηρύξει τη νίκη του.

Σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους αργότερα ο Αγιαλόν είπε ότι θα αποδεχθεί "το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι".

Τα έξιτ πολ προέβλεπαν οριακή νίκη του Μπαράκ αλλά εντός των περιθωρίων σφάλματος. Το Κανάλι 1 προέβλεψε ότι τα ποσοστά επρόκειτο να είναι 52%-48%, το Κανάλι 2 ότι θα ήταν 50,5%-49,5% και το Κανάλι 10 ότι θα ήταν 51%-49%.

Στον πρώτο γύρο, πριν δύο εβδομάδες, ο Μπαράκ είχε καταλάβει σχεδόν το 36% και ο Αγιαλόν το 31% των ψήφων των μελών του κόμματος.

Ο απερχόμενος Περέτζ, πρώην συνδικαλιστής ο οποίος δέχθηκε σφοδρότατη κριτική για τους χειρισμούς του στον πόλεμο του Λιβάνου, κατέλαβε μόλις το 22,4% των ψήφων.
Πηγή: skai.gr