Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Παρασκευή για το Συριακό ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι διαφορές των δύο χωρών στο θέμα αυτό παραμένουν.

"Συζητήθηκαν τα διμερή ζητήματα και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ασφαλείας και των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν μοιράστηκε με τον Τραμπ τα "δικαιολογημένα προβλήματα ασφαλείας από την παρουσία και τις ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / PYD / YPG".

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη "πιο αποτελεσματικού συντονισμού" στο πλαίσιο του Συριακού, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει το πρωί ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα εισέλθουν στη συριακή πόλη Μανμπίτζ εάν οι ΗΠΑ δεν απομακρύνουν τους μαχητές του YPG.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση μέσα σε λίγες μέρες εναντίον του κουρδικού YPG, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, και ελέγχει τα συριακά εδάφη του Βορρά. Θα πρόκειται για την τρίτη εκστρατεία της Τουρκίας στη Συρία μέσα σε δύο χρόνια.

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως το συριακό παρακλάδι του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Παρολαυτά, η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι υποστηρίζει το YPG στον αγώνα του κατά των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.