Επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι: Συζητήσαμε πιθανούς τρόπους επίλυσης της κρίσης στο Ντονμπάς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, πιθανούς τρόπους για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που κράτησε 90 λεπτά, ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω του Twitter.

Ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν συνομίλησαν ενώ η Ρωσία συνέκρινε την κρίση με την πιο επικίνδυνη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου και περιμένει από τον Μπάιντεν να την καλέσει σε μια πιθανή σύνοδο με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ενημέρωσε για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεών του με τον Πούτιν» και «συζητήσαμε πιθανούς τρόπους για την επίλυση της κρίσης στο Ντονμπάς» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην πορεία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, το Κίεβο έχει πολλές προτάσεις για να ξεμπλοκάρει η ειρηνευτική διαδικασία και είναι έτοιμο να τις συζητήσει. Ο Μπάιντεν με τον Ζελένσκι συζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να παρασχεθεί στήριξη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την οικονομία και την πολιτική στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη «υβριδική επιθετικότητα». Συζητήθηκαν επίσης συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τέλος τον Μπάιντεν για την «αποφασιστική υποστήριξη» προς τη χώρα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ