Επικίνδυνες οι ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν από τα εθνικά τους σύνορα σε όλους τους τομείς και αυτό είναι παράγων αστάθειας στον κόσμο.

"Οι ΗΠΑ βγαίνουν από τα εθνικά τους σύνορα σε όλους τους τομείς και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, κανένας δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής διότι κανένας δεν μπορεί πλέον να βρει καταφύγιο πίσω από το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, ενώπιον της 43ης διεθνούς διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια.

"Στον σύγχρονο κόσμο η μονομέρεια δεν είναι ούτε αποδεκτή ούτε δυνατή", πρόσθεσε ο Πούτιν, ενώ παρόντες στην διάσκεψη είναι πολλοί αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσα τους και ο Ρεπουμπλικάνος Τζόν Μακέιν.

Αναφερόμενος στον αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ στις αρχές του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, δήλωσε: "κάθε φορά που η ειρήνη διακόπτεται ο κόσμος υποβάλλεται σε μια απειλή".

"Η χρήση βίας δεν είναι νόμιμη αν δεν βασίζεται σε εντολή του ΟΗΕ, και όχι του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης", συνέχισε, σε μια έμμεση αναφορά του στην άγγλο-αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

"Σε διαφορετική περίπτωση πηγαίνουμε κατ΄ ευθείαν στο αδιέξοδο και αυτό θα είναι ένα σοβαρό αδιέξοδο".

"Ένας μονοπολικός κόσμος δεν σημαίνει στην πραγματικότητα παρά ένα πράγμα, ένα κέντρο εξουσίας, ένα κέντρο δύναμης, ένα κέντρο απόφασης που θα ενεργεί ως μοναδικός κύριος, ως μοναδικός ηγεμόνας", δήλωσε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος.

Αυτός ο μονομερής κόσμος δεν μπορεί πραγματικά να υπάρξει και θα είναι από κάθε άποψη αναποτελεσματικός λόγω της αύξησης της οικονομικής ισχύος της Ινδίας, της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, εκτίμησε τέλος ο κ. Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το Ιράν δεν απήντησε σε όλες τις ερωτήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

"Δεν καταλαβαίνω γιατί το Ιράν δεν έχει απαντήσει πλήρως και εποικοδομητικά στα ερωτήματα και τις ανησυχίες του Μοχάμεντ ελ Μπαραντεί (επικεφαλής της ΙΑΕΑ)", δήλωσε ο Πούτιν σε μια ομάδα αξιωματούχων του τομέα της ασφάλειας και της Άμυνας στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια που γίνεται στο Μόναχο της Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες φοβούνται ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα καλυπτόμενο πίσω από ένα πολιτικό πρόγραμμα ατομικής ενέργειας. Η Τεχεράνη το αρνείται αυτό ισχυριζόμενη ότι πραγματοποιεί ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας, και δεν κατασκευάζει ατομικές βόμβες.

Η ΙΑΕΑ έχει επανειλημμένα καλέσει το Ιράν να απαντήσει ερωτήσεις για το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου και άλλες δραστηριότητες τις οποίες είχε κρύψει από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για περίπου δύο δεκαετίες, έως το 2003.
Γερμανία.

Η Ρωσία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση διευθέτησης του μελλοντικού καθεστώτος της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου χωρίς της συμφωνία τόσο των Σέρβων όσο και των Αλβανών, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Αν δούμε ότι ένα από τα μέρη δεν είναι ικανοποιημένο με την προτεινόμενη λύση, δεν θα υποστηρίξουμε την απόφαση αυτή", δήλωσε σήμερα ο Πούτιν στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο.

Δεν θα πρέπει να επιβάλουμε αυτές τις συμφωνίες στους ανθρώπους διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο αν κάποιος σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία αισθάνεται ότι θίγεται", σημείωσε ακόμη ο Πούτιν.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr