Κλείσιμο

Επιδόθηκε το «ΝΑΙ» της Αγκυρας για το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης

Επιδόθηκε στην Κομισιόν η θετική απάντηση της Αγκυρας σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου εναρμόνισης της Συμφωνίας Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθεί και από την τουρκική εθνοσυνέλευση.
«Πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, που αφορά την ελεύθερη διακίνηση αγαθών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επισημαίνοντας ότι η διακίνηση αγαθών στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα γίνει με βάση τα σημερινά σύνορα της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Τουρκία θα διατηρήσει τις θέσεις της και θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο κύπριος πρόεδρος για την θετική απάντηση της Αγκυρας στην Κομισιόν σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής `Ενωσης - Τουρκίας.
Ο κ Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο κείμενο της τελικής συμφωνίας οποιαδήποτε επισήμανση εκ μέρους της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πάντως, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε σήμερα ότι η ολλανδική προεδρία από τον περασμένο Δεκέμβριο διευκρίνισε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας.
Πηγή: skai.gr