Επίδειξη δύναμης: Άσκηση της Ρωσίας με πραγματικά πυρά στη Μ. Θάλασσα στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ

Ρωσική επίδειξη δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα, «αυλή» της Μόσχας, ενώ η Ουκρανία και χώρες του ΝΑΤΟ διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην ίδια ευρύτερη περιοχή. 

Ρωσικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.  

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze, με επικεφαλής την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διεξάγονται έπειτα από κορύφωση των εντάσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τη Ρωσία πως έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα χωρικά της ύδατα κοντά στην Κριμαία.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε πως δεν συμφωνεί με την περιγραφή που έκανε η Μόσχα για το επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε κοντά στη χερσόνησο, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η Μόσχα είχε ζητήσει τη ματαίωση της άσκησης Sea Breeze πριν αυτή αρχίσει και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει πως θα αντιδράσει, αν είναι απαραίτητο, για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ίντερφαξ, πως τα πληρώματα δύο μεγάλων αποβατικών πλοίων έβαλαν εναντίον στόχων στη θάλασσα και τον αέρα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αφού η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμή των συστημάτων της αντιαεροπορικής άμυνάς της στην Κριμαία.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα συμμετάσχουν σ' αυτά περίπου 5.000 στρατιωτικό προσωπικό από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη, μεταξύ αυτών το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Ross, καθώς και το αμερικανικό Σώμα των Πεζοναυτών.
 

Πηγή: skai.gr