Επί τω έργω ο Ερντογάν

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον πρόεδρο της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 22ας Ιουλίου. Σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι θα σχηματίσει "μία ακόμα πιο αποτελεσματική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας πιο αναπτυγμένης δημοκρατίας".

Μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στη δυτική βιομηχανοποιημένη Τουρκία και στην ανατολική υποβαθμισμένη Τουρκία, η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από Κούρδους, μέσω της υιοθέτησης "της κουλτούρας της ανοχής και της ειρήνης".

Ο τούρκος πρωθυπουργό αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της απερχόμενης κυβέρνησης, περιλαμβάνοντας στο νέο σχήμα νέες προσωπικότητες του κυβερνώντος κόμματος, όπως τον οικονομολόγο της αμερικανικής εταιρείας Merrill-Lynch Μεχμέντ Σιμσέκ, ο οποίος προορίζεται για το υπουργείο οικονομίας.

Τη πρώτο μέλημα του νέου κοινοβουλίου θα είναι η εκλογή του προέδρου του την ερχόμενη εβδομάδα για διετή θητεία και στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στην εκλογή νέου προέδρου της χώρας, καθώς η θητεία του Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ έληξε τον Μάιο.
Πηγή: skai.gr