Κλείσιμο

«Επανεμφάνιση» Σαντάμ και συνεχείς εκρήξεις στο Ιράκ

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, που ανακοινώνει πως οι δυνάμεις κατοχής στη χώρα «βρίσκονται σε αδιέξοδο».
«Οι κακοποιοί βρέθηκαν σε αδιέξοδο στο Ιράκ, αν και φαντάζονταν πως ξεκινούν για έναν περίπατο» όταν άρχισαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, τονίζει η φωνή στο μήνυμα που απευθύνεται σε όλους τους Ιρακινούς με την ευκαιρία του Ραμαζανιού.
Η κατοχή τελειώνει

Η κατοχή του Ιράκ θα τελειώσει στις 30 Ιουνίου 2004, όμως τα στρατεύματα, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μπορεί να παραμείνουν στη χώρα «μετά από πρόσκληση των Ιρακικών», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της συμμαχίας.
«Είναι πολύ σημαντικό να κοινοποιηθεί αυτή η αλλαγή: η κατοχή θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου του επόμενου έτους. Μετά την 1η Ιουλίου, αν παραμείνουν ξένες δυνάμεις εδώ θα είναι μετά από πρόσκληση των Ιρακινών», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Νέες εκρήξεις και επιθέσεις

Τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το βράδυ στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλά τζάμια σε κτίρια στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν αντραποκριτές του Ρόιτερ και του γαλλικού πρακτορείου. Μέσα σε δύο ώρες, έχουν σημειωθεί πέντε ισχυρές εκρήξεις στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει προς το παρόν τα αίτια των εκρήξεων.
Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε δρόμο της Βαγδάτης, κοντά στην έδρα της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ, όμως, όπως δήλωσαν αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή, δεν υπάρχουν θύματα. Οι στρατιώτες ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, αν δηλαδή προκλήθηκε από βόμβα, όλμο ή επίθεση με πυραύλους. Οι ζημιές είναι μικρές, επισήμαναν οι ίδιοι, μόνο ένας μικρός κρατήρας στο πεζοδρόμιο.
Στο μεταξύ, ο Ισμαήλ Αχμεντ Ραζάμπ αλ Χαντίντι αναπληρωτής κυβερνήτης του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ τραυματίστηκε σήμερα σε επίθεση εναντίον του, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.
«Τέσσερις άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας, την ώρα που το αυτοκίνητό μας περνούσε από το κέντρο του Κιρκούκ», δήλωσε ο ίδιος από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Ο αλ Χαντίντι πρόσθεσε πως ο οδηγός του τραυματίστηκε σοβαρά.
Πηγή: skai.gr