Επαναρχίζουν οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Η βρετανική πλευρά γνωστοποίησε ότι αύριο το απόγευμα επαναρχίζουν οι συνομιλίες με την ΕΕ επί της συμφωνίας για την εμπορική σχέση μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.

Οι συνομιλίες είχαν παγώσει για λίγες ημέρες μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας και την επακόλουθη δήλωση του Πρωθυπουργού Τζόνσον ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αλλάξουν «θεμελιωδώς» την προσέγγισή τους.

Τη συνέχιση των συζητήσεων από το απόγευμα της Πέμπτης ανακοίνωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής κυβέρνησης σερ Ντέιβιντ Φροστ.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε την εξέλιξη, λέγοντας ότι οι δηλώσεις που έκανε ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ την Τετάρτη συνιστούν τη ζητούμενη «θεμελιώδη αλλαγή» στην προσέγγιση των Βρυξελλών.

Ο κ. Μπαρνιέ εκτίμησε ότι μια συμφωνία είναι εφικτή.

«Ο λόρδος Φροστ συζήτησε τις επιπτώσεις αυτής της δήλωσης και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με τον κ. Μπαρνιέ νωρίτερα σήμερα. Στη βάση αυτής της συνομιλίας είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε την ομάδα της ΕΕ στο Λονδίνο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.