Επαναρχίζει η παραγωγή διοξειδίου άνθρακα στη Βρετανία -Ανακούφιση για βιομηχανία τροφίμων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία λιπασμάτων CF Industries που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση λειτουργίας των δύο μεγάλων εργοστασίων της επί βρετανικού εδάφους κατέληξε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο εργοστάσια θα αρχίσουν ξανά μετά από διακοπή κάποιων ημερών να διοχετεύουν στην αγορά διοξείδιο του άνθρακα, υποπαράγωγο της βιομηχανικής παραγωγής λιπάσματος και αέριο απαραίτητο για την επεξεργασία και συσκευασία κρεάτων και άλλων προϊόντων.

Η CF είχε διακόψει τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής στις πόλεις Μπίλινγκχαμ και Ινς λόγω του σημαντικά αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής.

Οι όροι της συμφωνίας με τη βρετανική κυβέρνηση δεν έγιναν άμεσα γνωστοί, αλλά ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κούαρτενγκ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει έκτακτη κρατική επιδότηση της εταιρείας.

Τα δύο εργοστάσια παράγουν τουλάχιστον το 60% του διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιεί η βρετανική βιομηχανία τροφίμων και η διακοπή λειτουργίας τους είχε οδηγήσει σε προειδοποιήσεις περί έλλειψης τροφίμων ακόμα και από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ από τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά τροφίμων τα Χριστούγεννα, όπως είχαν προειδοποιήσει μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα επικαλούμενες την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Ο κ. Τζόνσον περιέγραψε το πρόβλημα ως «βραχυπρόθεσμο» και «προσωρινό», διαβεβαιώνοντας πως η αγορά ενέργειας θα «αυτοδιορθωθεί». Σημείωσε πάντως ότι τα προβλήματα δικαιώνουν την προσπάθεια της Βρετανίας για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.