Επαφές για εύρεση λύσης στο Κυπριακό

Τ. Παπαδόπουλος: Στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ανάληψη νέας προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Πρόσθεσε ότι «όποια νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να παραμείνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με μια πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕ».
Ζ. Μπαρόζο: Το Κυπριακό γίνεται ολοένα και περισσότερο ευρωπαϊκό θέμα επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρόζο αναφερόμενος στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ανάμεσα στην ΕΕ και τα κατεχόμενα, μετέφερε την ετοιμότητα της Επιτροπής να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου επανεξετάζοντας τη νομική βάση του εν λόγω κανονισμού. Η επιτροπή - συμπλήρωσε - «είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσης». Τη λύση ωστόσο διευκρίνισε, δεν μπορούμε να την επιβάλουμε παρά μόνο να τη διευκολύνουμε.
Ένταξη Τουρκίας: Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, και προεδρεύων της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη, αν δεν υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με όλα τα κράτη μέλη. Ο Τάσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ την ανάγκη προόδου για έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, κάτι που, όπως είπε, είναι στόχος της κυπριακής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η λουξεμβουργιανή προεδρία κάλεσε την Αγκυρα να υπογράψει άμεσα το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και μην χάσει χρόνο και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για «κόπωση» της Τουρκίας μετά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει κάνει λίγα μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: skai.gr